Powered by Jasper Roberts - Blog

9/05/2010

Sałatka z kolorowych pomidorów z grzankami i mozzarellą






Ocet balsamiczny jest najlepszym przyjacielem pomidorów. To właśnie on wydobywa z nich naturalną słodycz. Dlatego w tej sałatce - aceto balsamico - pominąć nie można! Sałatka jest szalenie prosta do wykonania i nadzwyczaj smaczna. Fajnie jeśli użyje się różnokolorowych i różnokształtnych pomidorów. Podawać z grzankami skropionymi oliwą i mozzarellą.

pomidory
papryka czerwona
mozzarella
bagietka
świeża bazylia

Sos:
pół szklanki oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz

Pomidory sparzyć, usunąć pestki i pokroić. Paprykę pokroić, wymieszać z pomidorami i posypać listkami bazylii. Oliwę, ocet, miód, sól i pieprz wymieszać i polać sosem sałatkę. Bagietkę pokroić, usmażyć na patelni lub opiec w tosterze. Grzanki polać oliwą.

6 komentarzy:

  1. Zapisuję sobie ten przepis. Pomidory uwielbiam. Muszę wypróbować póki są takie pyszne. Ale takich ładnych kolorowych to nie widziałam u mnie, więc będą pewnie same czerwone.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham wszelkiej maści pomidorów. a sałatki z nimi...boskie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita i w cudownych barwach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem olbrzymią fanką sałatki Capresse. Tylko pomidory szklarniowe troszkę zniechęcają. U Ciebie tak ładnie i kolorowo.. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń