Ocet balsamiczny jest najlepszym przyjacielem pomidorów. To właśnie on wydobywa z nich naturalną słodycz. Dlatego w tej sałatce - aceto balsamico - pominąć nie można! Sałatka jest szalenie prosta do wykonania i nadzwyczaj smaczna. Fajnie jeśli użyje się różnokolorowych i różnokształtnych pomidorów. Podawać z grzankami skropionymi oliwą i mozzarellą.
pomidory
papryka czerwona
mozzarella
bagietka
świeża bazylia
papryka czerwona
mozzarella
bagietka
świeża bazylia
Sos:
pół szklanki oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz
pół szklanki oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, usunąć pestki i pokroić. Paprykę pokroić, wymieszać z pomidorami i posypać listkami bazylii. Oliwę, ocet, miód, sól i pieprz wymieszać i polać sosem sałatkę. Bagietkę pokroić, usmażyć na patelni lub opiec w tosterze. Grzanki polać oliwą.
Zapisuję sobie ten przepis. Pomidory uwielbiam. Muszę wypróbować póki są takie pyszne. Ale takich ładnych kolorowych to nie widziałam u mnie, więc będą pewnie same czerwone.
OdpowiedzUsuńkocham wszelkiej maści pomidorów. a sałatki z nimi...boskie;)
OdpowiedzUsuńNo fajna, fajna ;)
OdpowiedzUsuńsmakowita i w cudownych barwach!
OdpowiedzUsuńJa jestem olbrzymią fanką sałatki Capresse. Tylko pomidory szklarniowe troszkę zniechęcają. U Ciebie tak ładnie i kolorowo.. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpiekne zdjęcia !
OdpowiedzUsuń