Proces przygotowania powideł śliwkowych jest trochę pracochłonny. Trzeba go podzielić na dwa dni. Ważne żeby użyć bardzo dojrzałych śliwek. Im mniej dojrzałe tym więcej cukru trzeba dodać i dłużej smażyć.
2 kg śliwek węgierek
2 szklanki cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
kilka goździków
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić i zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny. Gdy puszczą sok przełożyć go garnka, dodać pozostały cukier, cynamon, goździki i smażyć przez 1,5 godziny. Następnego dnia też smażyć przez 1,5 godziny.Gdy powidła staną się gęste napełnić nimi słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić i zasypać szklanką cukru, zostawić na pół godziny. Gdy puszczą sok przełożyć go garnka, dodać pozostały cukier, cynamon, goździki i smażyć przez 1,5 godziny. Następnego dnia też smażyć przez 1,5 godziny.Gdy powidła staną się gęste napełnić nimi słoiki, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem.
Strasznie lubię powidła śliwkowe, ale moja Mama robi je nieco inaczej. Strasznie ciekaw jestem smaku Twoich. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmuszą byc aromatyczne;) a to najbardziej lubię w konfiturach!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Te powidła muszą być pyszne . Ja nadal czekam na te najlepsze śliwki na powiła tj. węgierki .
OdpowiedzUsuńWtedy wypróbuję twój przepis :-)