Danie dobre o każdej porze dnia! Delikatne w smaku, puszyste placuszki z ricottą są bardzo smaczne, ale tak naprawdę to nie one odgrywają tutaj kluczową rolę. Najważniejszy jest sos! Gęsty, jagodowy, z syropem klonowym, robi z nieskomplikowanego dania prawdziwą ucztę.
2 jajka
250 g sera ricotta
3 łyżki cukru pudru
wanilia
3/4 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
pół szklanki maślanki
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę. Do drugiej miski wbić jajka, wlać maślankę, dodać cukier, wanilię i ricottę. Składniki wymieszać i dodać mąkę. Ciasto smażyć na patelni wysmarowanej masłem do momentu aż placki nabiorą złotego koloru.
Wspaniałe sobotnie sniadanie;) ten sos wygląda baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJejku, piękne :) A ja się tu kanapkami na śniadanie zajadam, kiedy na świecie takie pyszności ;))
OdpowiedzUsuńOoooooo rany! Kłaniam się nisko! Wygląda obłędnie! Mimo, że jestem już po śniadaniu, takie placuszki jeszcze z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze uda mi się kupić dziś jagody, to takie śniadanko zrobie jutro :) Pyszności!
Pozdrawiam!
U mnie też dzisiaj z jagódkami :) Tym przepisem możesz wziąć udział w "naleśnikowej sobocie":
OdpowiedzUsuńhttp://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/07/byskawiczne-racuszki-i-zaproszenie-do.html
Bardzo fajny blog, wlasnie go odkrylam :-) Cos czuje, ze bede czesciej tu zagladac.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam do mnie http://www.przysmakikarolki.blogspot.com/
pozdrawiam
Jeżeli u ciebie tak wyglądają śniadania to ja chcę z toba zamieszkać:)
OdpowiedzUsuńTeż miałam dzisiaj placuszki na śniadanie. : > Twoje wyglądają cudownie, uwielbiam zarówno serek ricotta, jak i jagody, na pewno to razem musi smakować wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
yummymorning.blogspot.com
Cudowne! Czemu ja nigdzie nie mogę już dostać ricotty? To takie nie fair :(
OdpowiedzUsuńPlacuszki z ricottą są przepyszne, a jeśli mówisz o sosie..to już w ogóle odlot :3 Robiłam podobny sos do ryżu ostatnio, masz rację, jest mniam :3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
nie wiem co bardziej miłe memu podniebieniu - ricotta czy jagódki :) mniaaaaaam
OdpowiedzUsuńWspaniale placuszki:-) zdjecia sa przepyszne:-)
OdpowiedzUsuńpiękne danie i piekne zdjecia.
OdpowiedzUsuńpiekne fotki!!! bardzo apetycznie te placuszki wygladaja i do tego taki fajny sosik....mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszne! i uwielbiam te 'foto-przepisy'!! Miłego dnia Pat!
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają wspaniale! Sos rzeczywiście brzmi i wygląda bajecznie:))
OdpowiedzUsuńzachwycające zdjęcia!
OdpowiedzUsuńzaparły dech w moich piersiach. piękne.
przepiękne zdjęcia!Liczymy, że dodasz jakieś, czekamy z niecierpliwością :)
OdpowiedzUsuńwylizałabym ten dzbanuszek do zna.
OdpowiedzUsuńOczywiście po tym jak już wylałabym sos na placuszki i pochłonęła je do ostatniego okruszka.
wygląda niebywale apetycznie.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
blog super, ogladam z przyjemnoscia, czekam na dalsze przepisy
OdpowiedzUsuńczy można zamienić maślankę jogurtem naturalnym?;) a cukier puder cukrem brazowym?;) da rade?
OdpowiedzUsuńNo jasne. Da radę :)
OdpowiedzUsuń