Jedno z tych dań, które powstały po rozejrzeniu się w kuchni i stwierdzeniu co w niej mam i co mogę z tego zrobić. Zależnie od stanu zapasów, takie improwizowane obiady mogą wyglądać bardzo różnie, ten jednak był zdecydowanym sukcesem. Farsz, którego użyłam do ziemniaków zawierał szynkę i młode pory i oba te składniki nadały daniu charakteru. Delikatny ser mascarpone oraz prosty w przyrządzeniu sos dopełniły całość.
kg ziemniaków
2 pory
ulubiona szynka lub boczek
mała cebula
125 g mascarpone
5 łyżek śmietany 18%
starty parmezan (ilość dowolna)
szczypior (opcjonalnie)
s&p
Sos:
150g naturalnego jogurtu
łyżka sosu worcestershire
łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
s&p
Ziemniaki ugotować, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć (dobrze sprawdza się łyżka do melonów). Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pory i szynkę. Wlać śmietanę i mascarpone, doprawić wg uznania i smażyć około 10 minut. Napełnić farszem ziemniaki, posypać parmezanem i piec około 30 minut w 180 stopniach.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, podawać ze szczypiorkiem.
Zrobiłam się głodna jak tylko zobaczyłam pierwsze zdjęcie:)) Rewelacja! Nie może być nic lepszego od ziemniaków zapiekanych z serem:D comfort food wszechczasów
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko:). Niby nic, niby danie bida, jak to niektórzy mówią, ale tyle smaku w nim...:)
OdpowiedzUsuńP.S. ja też, jak mar, zrobiłam się głodna...
Pyszności. Bardzo lubię takie ziemniaczki a dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Do tego proste, szybkie i takie efektowne :D Ściskam mocno i dziękuję za ten przepis!! :)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńi te ziemniaki... po prostu rewelacja!
extra propozycja,prosta i smaczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ale zdjęcia.. rety! nie sądziłam, że tak ładnie da się obfotografowac ziemniaki :-)))
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na posiłek i świetne zdjęcia. Bardzo miło się Twojego bloga ogląda!
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia i ziemniaczki też :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, takie proste ziemniaczki a takie pyszne...
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twój blog
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Prześliczne ziemniaczki!:)) Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńPor mi pasuje w niemal każdym daniu :-) Doskonale musi się komponować z serami zapieczone w ziemniaczkach!
OdpowiedzUsuńAle super. Chyba wydrukuje sobie to zdjęcie i zjem na obiad, bo nic nie mam w lodówce :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, a u Ciebie to nawet ziemniak jest fotogeniczny! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzuję, że były fantastyczne! Mascarpone świetnie mi pasuje do pieczonych ziemniaków.
OdpowiedzUsuńgdyby nie ten por byłoby to danie stworzone dla mnie, czym moge zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńsuper danie:) i pieknie sfotografowane:)
OdpowiedzUsuńSzana - zastąp go ulubionym warzywem:) Myślę, że fajnie smakowałyby jakieś grzyby, np. kurki.
OdpowiedzUsuńczy mogę się wprosić na takie ziemniaczki?!
OdpowiedzUsuń