Semifreddo to włoski deser. Na wpół zamrożony krem z jajek i śmietany kremówki. Do mojej wersji dodałam maliny i wiśnie. Aktualna pogoda nie zachęca do tego typu deserów, ale przecież lato się jeszcze nie skończyło!
2 jajka
3 żółtka
100 g wiśni
100 g malin
pół szklanki cukru
wanilia
250 ml śmietany kremówki
Jajka, żółtka i cukier ubijać (za pomocą miksera lub trzepaczki) w misce nad gotującą się wodą. Po 5 minutach zdjąć miskę z garnka i mieszać do momentu aż masa wystygnie. Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do masy jajecznej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać ziarna wanilii i połączyć z masą jajeczno-owocową. Dokładnie wymieszać, wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.
Witaj,
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie po wyróżnienie :)
http://bistromama.blogspot.com/2011/07/one-lovely-blog-award-dziekuje-za.html
wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńMmmniamm! Wygląda obłędnie!!:)
OdpowiedzUsuńpychota
OdpowiedzUsuńojej jakie smakowitości
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://kuchniaalicji.blogspot.com/
Owocowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przecudownie ;)
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam cały blog, od deski do deski! Jestem zachwycona! Daniami też, ale zwłaszcza zdjęciami. Masz talent! Gratuluję przepięknego i bardzo wartościowego bloga:)
OdpowiedzUsuńZostaję stałym bywalcem:)
Pozdrawiam:)
Pysznie Pat. uwielbiam ;) Nigdy jeszcze nie robiłam sama semifreddo, ale z Twojego przepisu na pewno skorzystam! Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńnigdy czegoś podobnego nie jadlam, muszę sprobować. wyglada wysmienicie !
OdpowiedzUsuńwww.hellomaja.blogspot.com
Oj w taki duszny dzień jak dziś to semifreddo byłoby w sam raz. Wygląda przepięknie! Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuńAlicja
Zapraszam po małe wyróżnienie:)
OdpowiedzUsuńhttp://goodcookingj.blogspot.com/2011/07/wyroznienie.html
Pozdrawiam!
Właśnie opróżniłam szklankę koktajlu jagodowego, ale teraz widzę, że to nie było jeszcze to... ;-P ale pychotka u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńA tam pogoda! Mnie latem zachęca każde danie pełne sezonowych owoców :)
OdpowiedzUsuń