Nie wiem czy macie podobne wspomnienia, ale ja z mojego dzieciństwa bardzo dobrze pamiętam smak prostego i smacznego deseru - ryżu zapiekanego z jabłkami i cynamonem. Do dziś bardzo dobrze mi się on kojarzy, a tym razem postanowiłam przygotować go w wersji trochę bardziej egzotycznej - z ukochanym mlekiem kokosowym i mango.
szklanka ryżu arborio
puszka mleka kokosowego (400ml)
100 ml zwykłego mleka
około 2 łyżek cukru
około 2 łyżek cukru
wanilia
dojrzałe mango
wiórki kokosowe lub świeży kokosRyż wsypać do garnka, wlać mleko, wsypać cukier i na małym ogniu, często mieszając poczekać aż mleko odparuje a ryż stanie się miękki. Dodać ziarna wanilii, wiórki kokosowe* i pokrojone mango.
* ja użyłam świeżego kokosowego miąższu startego na tarce
Genialne:) Ja też mam miłe skojarzenia jeśli chodzi o ryżowe desery, chociaż znam osoby, które na myśl o nich wykrzywiają twarz w grymasie i głośno mówią "bleee". Jak widzę Twój ryż na mleku kokosowym z soczystym mango, mówię głośno "mmmmniaaammm":)
OdpowiedzUsuńFajne takie połączenie smaków, kusisz!
OdpowiedzUsuńJakie piekne zdjecia! A polaczenie smakow pyszne i egzotyczne. Mnie nigdy nie katowano ryzem na mleku, kiedy bylam mlodsza, moze dlatego bardzo go lubie :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńJuż od dawna miałam spróbować ryżu na mleku kokosowym i wciąż się do tego zebrać nie mogę... A to musi być w smaku cudowne!
OdpowiedzUsuńTaki ryż z jabłkami i cynamonem to również smak mojego dzieciństwa, ale obecnie rzadko jem.
Ryżu z jabłkami i cynamonem raczej nie jadamy, ale taki z mlekiem kokosowym i mango to bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńJa też jadłem taki ryż w dzieciństwie. Wersja kokosowo-mangowa brzmi świetnie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie mango i kokosu! Nigdy nie łączyłam ich z ryżem, ale warto próbować!
OdpowiedzUsuńaromat tego ryżu czuć przez monitor:) a zdjęcia - esz, po prostu genialne!:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie taki zestaw smakow:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż na mleku. Ale robię go w wersji bardzo kalorycznej z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki. Mimo wszystko taki ryż jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
słyszałam że to delicje! i aż żałuję że nie próbowałam. A jak patrzę na Twoje zdjęcia to mnie aż w gardle gula staje, tak żałuję!
OdpowiedzUsuńPyszotnie to wygląda.
Monika
A u Ciebie nawet najprostsze dania przybierają niesamowitych smaków ;) Uwielbiam! :*
OdpowiedzUsuńOj tak ja ryż na mleku z jabłkami i cynamonem ubóstwiam. Zraziłąm się tylko raz gdy zamówiłam to na mojej uczelnianej stołówce. Tragedia! Ale wykonanie "domowe" jest dla mnie królową wśród deserów. A Twojego skosztowałabym z największą chęcią. I to mango.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam poziomkowo
Ania
tak, też pamiętam ten deser z jabłkami i cynamonem... wersja z mango i mleczkiem kokosowym zaintrygowała mnie, ciekawa. Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńremake dziecinnych wspomnień - o tak, pamiętam :) wersja aktualna też zachęca :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje sie przepysznie!:) Dobre i dla dzieci i dla dorosłych:))
OdpowiedzUsuńmmm wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńhttp://moje-kulinarne-wariacje.blogspot.com
dodałam mus z banana na wierzch, na to pokrojone mango i bitą śmietanę. Na bogato ;) PYYYYYCHOTAAAA
OdpowiedzUsuń