Powered by Jasper Roberts - Blog

8/19/2011

Granola z syropem klonowym








Granola chodziła za mną od kiedy jakiś czas temu jadłam ją w bistro Charlotte - chleb i wino. Była naprawdę bardzo dobra (polecam!), więc postanowiłam przyrządzić własną. Do swojej wersji granoli dodałam m.in. syrop klonowy, rodzynki i cukier migdałowy. Wyszła równie smaczna. Ostatnio zaczynam nią każdy dzień.

100 g orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
100 g żurawiny suszonej
50 g rodzynek
200 g płatków owsianych
200 g płatków orkiszowych
1 łyżka oleju
5 łyżek syropu klonowego
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru migdałowego

Orzechy, pestki, płatki, olej, miód, syrop klonowy i cukier wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wsypać zawartość. Piec w 150 stopniach przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na 10 minut przed końcem dodać płatki migdałowe. Po wyjęciu z piekarnika dorzucić żurawinę i rodzynki. Podawać z jogurtem i owocami.



18 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanka z taką porcją zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  2. już sobie wyobrażam to chrupanie :) bardzo fajny pomysł na śniadania, za którymi przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola- smak nie do podrobienia! Ten aromat prażonych orzechów i pestek... Omnomnomnommmm

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe granole. Z syropem klonowym na pewno pyszna, bo bardzo lubię jego aromat :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Totalne mistrzostwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ;]
    ale pięknie się prezentuje. cudowne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny blog :)

    pozdrawiam serdecznie ; )

    Sara

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Ja ostatnio też każdego dnia jem granole! Z chęcią spróbuje twoją wersje!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszne sniadnako:)

    OdpowiedzUsuń
  10. sama jeszcze nigdy granoli nie robilam,pysznie to wyglada u Ciebie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo spodobała mi się taca z pierwszego zdjęcia. Jeśli chodzi o granolę to uważam, że taka zrobiona własnoręcznie jest najlepsza. Twoja kompozycja mi bardzo odpowiada, wyrzuciłabym tylko rodzynki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jak pięknie wygląda Twoja granola.. istne cudo.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdjęcie ze składowymi - na okładkę książki o zdrowych śniadaniach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. urocze, przepiękne zdjęcia! zresztą jak zwykle u Ciebie!
    Granola to podstawa! syrop klonowy brzmi smakowicie w granoli.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  15. piękne zdjęcia, jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem strasznym leniem i zamiast robic domowa granole, kupuje ja w sklepach. Ale predzej czy pozniej zrobie - i byc moze bedzie to wlasnie ta!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładny blog, i piękne zdjęcia. Będę często zaglądać;)

    Zapraszam do siebie
    http://mojeptysiemalinowe.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń