.
Jajko w koszulce łatwo jest przygotować, a z odrobiną kreatywności
można zrobić z niego doskonały, pożywny i pełen smaku posiłek. Czy jest coś
lepszego niż moment, w którym żółtko rozlewa się po aromatycznych liściach szpinaku z czosnkiem, po dobrze wypieczonym bajglu, i tylko
czeka aż weźmiemy kolejny kęs? Jeśli myśląc o tym nie cieknie Wam ślinka,
widocznie nie zaznaliście jeszcze przyjemności jedzenia jajka po florencku.
Najwyższy czas to zmienić – obiecuję, że będziecie chcieli przygotowywać je tak
często, jak to tylko możliwe.
2 jajka najlepiej „zerówki”
2 bajgle
liście świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa truflowa
Bajgle przekroić i podpiec na rumiano w piekarniku lub
tosterze.
Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Wlać oliwę na patelnię,
dodać pokrojony czosnek i liście szpinaku, doprawić. Smażyć 5 minut.
Do garnka wlać wodę na wysokość
około 10 cm, dodać łyżkę octu. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Jajko
wbić do małej miseczki i ostrożnie wrzucić do wrzątku, powtórzyć z drugim
jajkiem. Gotować przez około 3 minuty. Wyjąć jajka łyżką cedzakową i odłożyć na
talerz.
Bajgla skropić odrobiną oliwy,
ułożyć szpinak i jajko. Polać sosem, doprawić pieprzem i solą. Ewentualnie posypać
jeszcze parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz