Dzisiejszy wpis jest o lemoniadach i o chwaleniu się. Zacznijmy od chwalenia się: w
księgarniach z dobrymi książkami ;) pojawił się właśnie "Romans z Gotowaniem" - papierowy odpowiednik Love Affair On A Plate! Przez kilka
miesięcy zeszłego roku pisałam przepisy, gotowałam, piekłam, smażyłam, odmierzałam i fotografowałam. Cieszę
się, że książka wreszcie trafiła do sprzedaży. Lemoniady, które widzicie
powyżej to tylko baaaardzo mała część przepisów, które w niej znajdziecie -
uznałam, że na obecną "gorącą wiosnę" pasować będą idealnie!
Lemoniada z sokiem z granatów
2 granaty
1 cytryna
2 limonki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki wody
Lód
Granaty przekroić na pół i wycisnąć sok (najlepiej użyć do tego wyciskarki do cytrysów). Zostawić kilka pestek do dekoracji. Wodę wlać do garnka dodać cukier i rozpuścić, wystudzić. Sok z granatów, przelać do dzbanka, dodać syrop cukrowy, sok wyciśnięty z cytryny i 1 limonki oraz lód. Pozostałą limonkę dokładnie umyć i pokroić, dodać do lemoniady wraz z pestkami granatu.
Jagodowa lemoniada z szałwią i lawendą
½ szklanki jagód
4-5 lisków świeżej szałwii
3 kwiaty lawendy lub 1 łyżeczka suszonej lawendy
2 cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki wody
Lód
Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać cukier, lawendę, szałwię i jagody. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Powstały syrop przecedzić przez sitko i wlać do dzbanka. Dodać wodę, sok z cytryn i kostki lodu.
Lemoniada arbuzowa z pieprzem
Ćwiartka arbuza
1 cytryna
2 łyżki miodu
¼ łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu
1 szklanka wody
Lód
Arbuza pokroić na mniejsze kawałki, wyjąć pestki i wrzucić do sokowirówki lub przetrzeć na sitku. Tak powstały sok przelać do dzbanka, dodać sok z cytryny, miód i pieprz. Schłodzić, przed podaniem wrzucić kostki lodu.
Gratulacje! Jagodowa z chęcią wyprobuje:)
OdpowiedzUsuń