Powered by Jasper Roberts - Blog

5/04/2011

Muszle nadziewane szpinakiem i ricottą






Pomidory z bazylią oraz makaron z ricottą, świeżym szpinakiem i młodym czosnkiem to połączenie, które po prostu nie może zawieść, szczególnie na wiosnę. Do tego dania potrzebny będzie makaron conchiglie, duże muszle, które napełnione zostaną farszem. Tak przygotowane muszle, podane w sosie pomidorowym i polane beszamelem smakują wspaniale.

Farsz:
500 g szpinaku
125 g sera ricotta
ząbek czosnku
sól

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów lub kiść pomidorów koktajlowych
mała cebula
ząbek czosnku
świeża bazylia
sól

Sos beszamelowy z parmezanem:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
starty parmezan (ilość dowolna)
szczypta gałki muszkatołowej
s&p

makaron conchiglie (około 15 muszli)

Szpinak umyć, odciąć łodygi, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak, podsmażyć, dodać czosnek, doprawić solą. Po wystudzeniu połączyć z ricottą. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać parmezan. Makaron napełnić szpinakiem, ułożyć na sosie pomidorowym, polać beszamelem i piec około 15 minut w 180 stopniach.


23 komentarze:

  1. jakie piękne kolory na talerzu. a za oknem niestety zimno i brzydko. pysznie się zapowiadają takie muszelki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałości! :) zgadzam się - połączenie tych smaków jest skazane na sukces ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. taki zestaw to bajeczne kolory i smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten zestaw to rzeczywiście bajka na języku :) A i u mnie dziś szpinak i ricotta, choć w trochę innej odmianie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podłączam się do opinii dziewczyn - połączenie niezawodne. I pięknie prezentujące się na talerzu muszelkowe podanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak rządzi:)piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być pyszne! A zdjęcia zawodowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinotoku można dostać :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Szpinak, szpinak uber alles :) Piekne te twoje muszelki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepięknie! Naprawdę ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają cudnie! Marzy mi sie taki pyszny i ładny obiadek :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że włoskie smaki nadal inspirują ;) Uwielbiam! :*

    OdpowiedzUsuń
  14. po prostu pyyycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. co za kolory i smaki! szalejesz Pat :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dość, że pyszne, to jeszcze pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapomniałam o nadziewanych muszlach, dzięki za przypomnienie. Niedawno szukałam pomysłu na kolację i taka kolorowa propozycja jak twoja bardzo by mi się przydała.

    OdpowiedzUsuń
  18. hehe, ale zbieżność:) u mnie dzisiaj... prawie to samo:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ja poproszę porcję takich pyszności i znajdę się w niebie

    OdpowiedzUsuń
  20. goh.: Great minds think alike!;)

    OdpowiedzUsuń
  21. alez bosko wygladfaja

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, ale fantastycznie wygląda to danie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy1/22/2013

    Od jakiegoś czasu przeglądam przepisy, które tutaj się znajdują, są przepyszne nawet podczas czytania ;)

    Mam tylko małą uwagę - "przygotować sos pomidorowy: (...) "..ale o pomidorach ani mru mru :)

    p.s. cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń