W dzisiejszym przepisie na risotto zieleń zdecydowanie dominuje. Fasola, bób, groszek i pesto z bazylii pasują do siebie idealnie zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Warto pamiętać, że w risotto szczególnie ważny jest dobrej jakości ryż. Danie jest odrobinę pracochłonne, jednak czas spędzony w kuchni na przygotowaniach jest całkiem relaksujący.
1 cebula
300 g ryżu carnaroli
pół szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
800 ml bulionu
bób, fasolka, groszek (razem około 300g)
2 łyżki pesto
świeża bazylia i mięta
świeża bazylia i mięta
parmezan
Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wsypać ryż. Smażyć do czasu ,aż ryż zrobi się szklisty, następnie dodać wino. Mieszać, a gdy wyparuje wlać chochlę gorącego bulionu (mieszać cały czas, ryż musi wypić bulion). Czynność należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu (powinno to zająć 20 – 30 minut). Dodać ugotowane wcześniej warzywa, starty parmezan, łyżkę masła, liście mięty ,bazylii i pesto. Wymieszać i podawać posypane wiórkami parmezanu.
Risotto optymistyczne, w pięknym kolorze. Apetyczne i to bardzo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudne! Chętnie bym się na nie rzuciła.Pyszności.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są świetne - proste do wykonania i bardzo smaczne. Takie gotowanie lubię najbardziej. Czy to świeży bób?
OdpowiedzUsuńRacja, risotto relaksuje :) A na pewno zielone...dzięki uspokakającej zieleni :) Bardzo apetycznie wygląda i wspaniale, że dodałaś bobu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bób! Takie risotto musi być świetne.
OdpowiedzUsuńPaulino, ja użyłam bobu mrożonego, ale już niedługo będzie sezon na świeży :) A wtedy to risotto smakować będzie jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńCudne, wiosenne risotto! Nie ma nic przyjemniejszego niz mieszanie takiego dania (polaczone z podjadaniem, naturalnie ;))
OdpowiedzUsuńLubię risotto, lubię zielone warzywa, więc ten przepis przypadł mi go gustu :) Ląduje w zakładkach.
OdpowiedzUsuńAhh, kocham zielone kolory na talerzu...
OdpowiedzUsuńPat, takie risotto jedzone zimą byłoby wprost idealne! Fajne zdjęcie profilowe :)
OdpowiedzUsuńPięknie, zielono, wiosennie, super :)
OdpowiedzUsuńJakie opymistyczno-energetyczne risotto!
OdpowiedzUsuńNa sam widok uśmiech mi wpełza na twarz:)
lubię takie zielone risotto :) aż chce się sięgnąć po widelec i zajadać się :) tak pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńsuper połączenie zieleni z bielą ryżu:)
OdpowiedzUsuńpiękna ta zieleń na twoich zdjęciach:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszne! Tyle wspaniałych smaków w takim cudnym wiosennym daniu:)
OdpowiedzUsuńale zielono, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńi bób, czekam z niecierpliwością na świeży bób.
Pozdrawiam
Monika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
Wspaniałe wiosenne risotto!
OdpowiedzUsuńps. nie mogę się już doczekać świeżego bobu:)
Cudne risotto!
OdpowiedzUsuńPrzepiekna obiadowa kompozycja i te kolory! Jestem zachwycona.. :)