Powered by Jasper Roberts - Blog

5/31/2011

Risotto z bobem




W dzisiejszym przepisie na risotto zieleń zdecydowanie dominuje. Fasola, bób, groszek i pesto z bazylii pasują do siebie idealnie zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Warto pamiętać, że w risotto szczególnie ważny jest dobrej  jakości ryż. Danie jest odrobinę pracochłonne, jednak czas spędzony w kuchni na przygotowaniach jest całkiem relaksujący.

1 cebula
300 g ryżu carnaroli
pół szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
800 ml bulionu
bób, fasolka, groszek (razem około 300g)
2 łyżki pesto
świeża bazylia i mięta
parmezan

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wsypać ryż. Smażyć do czasu ,aż ryż zrobi się szklisty, następnie dodać wino. Mieszać, a gdy wyparuje wlać chochlę gorącego bulionu (mieszać cały czas, ryż musi wypić bulion). Czynność należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu (powinno to zająć 20 – 30 minut). Dodać ugotowane wcześniej warzywa, starty parmezan, łyżkę masła, liście mięty ,bazylii i pesto. Wymieszać i podawać posypane wiórkami parmezanu.

19 komentarzy:

  1. Risotto optymistyczne, w pięknym kolorze. Apetyczne i to bardzo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Chętnie bym się na nie rzuciła.Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje przepisy są świetne - proste do wykonania i bardzo smaczne. Takie gotowanie lubię najbardziej. Czy to świeży bób?

    OdpowiedzUsuń
  4. Racja, risotto relaksuje :) A na pewno zielone...dzięki uspokakającej zieleni :) Bardzo apetycznie wygląda i wspaniale, że dodałaś bobu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kminek5/31/2011

    Uwielbiam bób! Takie risotto musi być świetne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Paulino, ja użyłam bobu mrożonego, ale już niedługo będzie sezon na świeży :) A wtedy to risotto smakować będzie jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne, wiosenne risotto! Nie ma nic przyjemniejszego niz mieszanie takiego dania (polaczone z podjadaniem, naturalnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię risotto, lubię zielone warzywa, więc ten przepis przypadł mi go gustu :) Ląduje w zakładkach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahh, kocham zielone kolory na talerzu...

    OdpowiedzUsuń
  10. Pat, takie risotto jedzone zimą byłoby wprost idealne! Fajne zdjęcie profilowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie, zielono, wiosennie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie opymistyczno-energetyczne risotto!
    Na sam widok uśmiech mi wpełza na twarz:)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię takie zielone risotto :) aż chce się sięgnąć po widelec i zajadać się :) tak pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  14. super połączenie zieleni z bielą ryżu:)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękna ta zieleń na twoich zdjęciach:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne! Tyle wspaniałych smaków w takim cudnym wiosennym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale zielono, pysznie wygląda!
    i bób, czekam z niecierpliwością na świeży bób.

    Pozdrawiam
    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe wiosenne risotto!
    ps. nie mogę się już doczekać świeżego bobu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudne risotto!
    Przepiekna obiadowa kompozycja i te kolory! Jestem zachwycona.. :)

    OdpowiedzUsuń