Masło orzechowe to jeden z produktów, który warto mieć zawsze pod ręką. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Domowe masło jest nieporównywalnie lepsze od sklepowego. Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji się o tym przekonać niech dłużej nie zwleka. Czekolada i masło orzechowe to najlepsi przyjaciele.
Czekoladowe ciasto:
200 g masła
szklanka mąki
szklanka cukru brązowego
100 g czekolady gorzkiej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
2 jajka
+ szklanka masła orzechowego
Czekoladę roztopić i odstawić aby wystygła. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wlać czekoladę, wymieszać. Wsypać mąkę, z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem i wlewać na przemian masę czekoladową i masło orzechowe. Piec godzinę w 180 stopniach.
Masło orzechowe:
200 g prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
4-5 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru brązowego
pół łyżeczki soli
Orzechy umieścić w blenderze, miksować do czasu aż zrobią się papką, dodać cukier i sól i stopniowo olej. Miksować cały czas. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soli.
ciasta na razie nie zrobię, z powodu braku piekarnika, ale dzięki za przepis na masło orzechowe - ostatnio szukałam jakiegoś sprawdzonego przepisu i z Twojego skorzystam!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco
Monika z
www.bentopopolsku.blogspot.com
i
www.efektnimbu.blogspot.com
Pyszne towarzystwo w jednym wypieku :) Przepis na domowe masło naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńCudowne... Wspaniała kompozycja smaków :) Fajnie wygląda z tymi kleksami masła orzechowego.
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie.Mniammmmm
OdpowiedzUsuńUstawiam sie w kolejce po kawałek tego pysznego placuszka :)
OdpowiedzUsuńja nawet na wyjadaniu samego takiego masła mogłabym poprzestać.. :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się idealnie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie! :) chętnie kiedyś wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie brzmi niesamowicie zachęcająco. I wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho musi być pyszne! - zawiera w sobie moje ulubione intensywne połączenie czekolady i orzechów... jakkolwiek, jejku no!, ostatnio taka nastała pogoda upalna iż zupełnie nie mam apetytu i ochoty na pieczenie takich 'ciężkich' ciast...
OdpowiedzUsuń...ale zapiszę sobie przepis i gdy tylko się ochłodzi, zaraz przy jakiejś okazji koniecznie wypróbuję ^__^
Pozdrawiam serdecznie,
AiS
Rewelacja, mniam i koniec!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, wyjątkowo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńmniami, uwielbiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia i cudowne ciacho! Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTo musi być niesamowite. Nie dość, że czekolada i masło orzechowe ogólnie świetnie ze sobą współgrają to jeszcze DOMOWE masło...mrr.
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe jest idealne do wypieków. Twoje ciasto przypomina mi trochę zebre :) Musi być pyszne! :*
OdpowiedzUsuńale fajny pomysl z tym domowym maslem, bede musiala koniecznie wyprobowac:>
OdpowiedzUsuńdla mnie rewelacja!polecam wszystkim:))
OdpowiedzUsuńwygląda bosko z tymi orzechowymi łatkami!
OdpowiedzUsuńwow! nigdy nie robiłam masła orzechowego, musze spróbować.
OdpowiedzUsuńwspaniałe! :)
OdpowiedzUsuń