Powered by Jasper Roberts - Blog

5/14/2011

Burgery z chrupiącym boczkiem, sadzonym jajkiem i salsą pomidorową







Czasem po prostu ma się ochotę na dobrego hamburgera. Takiego soczystego, grubego, z chrupiącym boczkiem. Ze złotą prażoną cebulką, pomidorową salsą i wszystkim co można sobie wymarzyć.

Burgery:
500 g mielonego mięsa wołowego 
2 łyżki sosu worcestershire
sól i pieprz do smaku

Salsa pomidorowa:
3 pomidory
papryka czerwona
cebula czerwona
około 3 łyżek octu balsamicznego
świeże oregano
sól

Dodatki:
bułki
jajka
boczek/bekon
prażona cebula
musztarda

Mięso włożyć do miski, dodać sos i przyprawy, wymieszać i uformować burgery. Smażyć najlepiej na patelni grillowej około 10 minut. Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę, dodać tak samo pokrojoną paprykę i cebulę. Doprawić solą i oregano, wymieszać z octem. Na patelni (bez dodatku tłuszczu) usmażyć na chrupko boczek, następnie jajka. Bułki przeciąć, podgrzać i umieścić na nich burgery, boczek i jajko sadzone. Podawać z salsą i ulubionymi dodatkami.

13 komentarzy:

  1. Takiego dobrego hamburgera mógłbym zjeść w każdej chwili. A potem kolejnego..

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś co uwielbiam!:) Nie ma to jak domowe fast foody:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super burgery! Ja też się przymierzam, do takich z domowym sosem BBQ, może jutro się uda? Fajne zdjęcia, zachęcające. Ja swoje zrobię na ciabattice chyba:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wypasione są te Twoje burgery!

    OdpowiedzUsuń
  5. ojaciee! nawet w moim ulubionym flamingu takich nie podają! mega, prze i w ogóle!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia. Jeśli jem burgery to też takie domowej roboty, ale ten Twój wygląda zabójczo pięknie.

    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    i
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie nabrałam ochoty na takiego hamburgera-przez Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie taki domowy fast food, a Twoje burgery wygladaja mega pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. trzeba będzie kiedyś wykorzystać ten mój worcestershire stojący samotnie na półce, do jakiego mielonego:) dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. burgery z jajem sadzonym?
    bomba! takie full wypas!

    OdpowiedzUsuń
  11. sos worcestershire rządzi - jak tylko mówię jego nazwę, od razu jestem głodna ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki hamburger to jest cos! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po zjedzeniu takiego burgera generalnie czujesz ze swiat jest ok i wszystko bedzie dobrze... :)

    OdpowiedzUsuń