Szparagi są dla mnie najbardziej wyczekiwanym warzywem roku. Kiedy tylko się pojawią od razu przestawiam się na tryb szparagowy i nie pozwalam żeby zniknęły na długo z menu. Dzisiejsza szparagowa tarta to danie proste i nie pochłaniające wiele czasu (wykorzystałam do niego gotowe ciasto francuskie). Do sosu można użyć różnych składników - ja wykorzystałam ser mascarpone, ale równie dobrze może to być ricotta lub philadelphia.
ciasto francuskie
szparagi
250 g serka mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
jajko
s&pSzparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut następnie odcedzić. Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce, ponacinać powierzchnię ciasta nożem prostopadle do krawędzi, tak by powstała ramka. Środek ciasta nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ser, jogurt, jajko i przyprawy wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta, na wierzchu ułożyć szparagi i piec jeszcze 20-30 minut.
wygląda jak namalowana zaczarowanym ołówkiem;) piękna i apetyczna
OdpowiedzUsuńApetyczne i piękne! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTez robiłyśmy kilka dni temu tartę szparagową. Trzeba wykorzystać sezon w pełni:) I tak jak Ty czekamy na szparagi cały rok.. tego smaku nie da się niczym zastąpić:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO tak, u mnie tarty ze szparagami tez czesto na stole goszcza (jedna nawet podobna). Szparagi sa takie eleganckie i malownicze, prawda? Swietne zdjecia!
OdpowiedzUsuńJak obrazek :) Piękna!
OdpowiedzUsuńZielone szparagi warte są tego czekania. A Twoja tarta...wygląda jak obraz w ramie - piękna!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i pewnie tak smakowała, mascarpone i szparagi...pycha:)
OdpowiedzUsuńoch chętnie bym spróbowała takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńjadę na targ, zobaczę czy będą ładne szparagi :D jeśli będą to będę kombinować :D
wiesz, ona wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś były szparagi ale jeszce nie przygotowałam posta. W każdym razie Twoja tarta jest bardzo fajna, nie ma to jak proste, dobre jedzonko! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmascarpone i szparagi - potrafię sobie wyobrazić tą rozkosz dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńQuesto colore delle foto è bellissimo ciao
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta, też planuję zrobić jakąś ze szparagami:)
OdpowiedzUsuńBardzo malownicze zdjęcia!:)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba!! Łatwe do zrobienia i pyszne! Zapisuję sobie, bo uwielbiam szparagi:)
OdpowiedzUsuńtaka tarta to smakuje pysznie:)
OdpowiedzUsuńSzparagi są super, do mnie też zapraszam na nie tylko, że w zupie.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie.:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zdjęcia! Tarta na pewno smakowała fantastycznie!
OdpowiedzUsuń