Lato* ma to do siebie, że wszystkie te fajne owoce pojawiają się u nas nagle i można z nich zrobić mnóstwo dobrych rzeczy. Na przykład ciasto z czereśniami - proste i efektowne. Drylowanie owoców należy do tych czynności kuchennych, które bywają trochę irytujące, ale przy odpowiednim podejściu taka praca może zrelaksować i dać okazję do pomedytowania sobie o różnych ważnych sprawach.
* Tak, tak - kalendarzowe lato jeszcze przed nami, ale jedno spojrzenie na termometr sprawia, że nie ma to większego znaczenia. 150 g twarogu (jak na sernik)
5 łyżek oleju
100 g cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mleka
jajko
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
pół szklanki gęstej śmietany
2 jajka
120 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kg czereśni
Utrzeć za pomocą miksera: ser, cukier, jajko i mleko. Dodać mąkę z proszkiem, zagnieść. Wyłożyć ciasto do tortownicy (22 cm) wysmarowanej masłem. Składniki polewy dokładnie wymieszać, rozłożyć czereśnie na wierzchu i polać polewą. Piec w 200 stopniach przez około 50 minut.
Pysznie, sezon na czereśnie i wypieki z nimi związane czas zacząć :)
OdpowiedzUsuńBellissima torta ♥ ciao
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie z tymi czereśniami!
OdpowiedzUsuńJak ładnie czeresieńki wyglądają w tym cieście!
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasto. Wyobrażam sobie jak musi smakować:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam czereśnie, dla mnie to kwintesencja lata. w tym roku na razie drogaśne, ale ponoć takie będą z powodu majowych przymrozków :(
OdpowiedzUsuńnic to,przeboleję jakoś i kupię. A ciasta z czereśniami jeszcze nie jadłam :)
Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
www.efektnimbu.blogspot.com
Kocham czereśnie. Świetne ciasto, musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuńPoczekam na wiśnie:) i wtedy zrobię to ciasto...bo czereśnie nigdy nie doczekuja u mnie innego stanu niż naturalnego,za szybko sa pożerane:)
OdpowiedzUsuńurocze ciasto :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić taki ciasto czereśniowe w tym sezonie, bo uwielbiam czereśnie, ale od zawsze ich nie doceniam w kuchni:). Tylko to drylowanie trochę zniechęcające:)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo puszyste :) i te czeresienki (chociaż szczerze wolę je na surowo ;)), myślisz że mogłabym zastąpić je truskawkami?
OdpowiedzUsuńFaktycznie: proste i efektowne. Nie wyobrazam sobie lata bez ciast z owocami!
OdpowiedzUsuńZauberi - myślę, że truskawki też będą ok:)
OdpowiedzUsuńwystarczy spojrzec za oknem na świat.
OdpowiedzUsuńlato mamy juz od dawna.
a takie ciasto dodatkowo mu sprzyja!
rewelacyjne zdjęcia, pięknie się to ciasto prezentuje na tym ciemnym tle!Pięknie dziękujemy za dodanie jednego z nich do Wykrywacza :) Serdecznie zapraszamy do udziału w naszym pierwszym konkursie!
OdpowiedzUsuńDzięki naszym utalentowanym Użytkownikom Wykrywacz rozwija się w imponującym tempie i wielkimi krokami zbliżamy się do pierwszego tysiąca zdjęć!
Z tej okazji postanowiliśmy uhonorować nagrodami osobę, której uda się dodać zdjęcie z numerem 1000! :D Osoba ta otrzyma kulinarną nagrodę od naszego portalu oraz nagrodę niespodziankę od miłego sklepu Przydasiownia!
Będą też inne niespodzianki, więc serdecznie zapraszamy do dodawania zdjęć!
Piękne fotki, bardzo apetyczny Twój blog, pozdrawiam czekoladowo!
OdpowiedzUsuńOo, to chyba najciekawszy przepis na ciasto z czereśniami jaki widzieliśmy! I piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńCiasto z książeczki "Owocowe ciasta i desery" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego ;) akurat dziś ją przeglądałam i natknęłam się na ten przepis :) Pysznie wygląda na Twoich zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńMirabelko - bardzo możliwe, że to z tej książki. Ja jej jednak nie mam, więc ... przepis chyba musiał trafić do mnie jakąś inną drogą. Kiedy tylko znam źródło to je podaję. :)
OdpowiedzUsuńJak na razie zajadam je - na surowo.
OdpowiedzUsuńNiebawem będę musiała wreszcie zapakować je do jakiegoś pysznego ciacha.
Pozdrowienia!