Powered by Jasper Roberts - Blog

8/29/2011

Mini tarty z kremem patissiere i jeżynami




Przepis na creme patissiere z książki M. Roux Jajka


Poszukiwanie jeżyn w tym roku było dla mnie prawdziwym utrapieniem. Kiedy w końcu udało mi się je kupić i wróciłam z nimi do domu, od razu wzięłam się za przygotowanie tych tartaletek. Wyszły świetnie, a satysfakcja z ostatecznie udanych poszukiwań tylko zwiększyła przyjemność z robienia i jedzenia ich. Creme patissiere (czyli po prostu krem cukierniczy) bardzo łatwo jest zrobić samemu - smakuje wtedy o wiele lepiej niż gotowy, kupny.

Przepis na kruche ciasto jest tutaj

Foremki do tart wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, wylepić spód i brzegi foremek. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach. Na upieczone i wystudzone ciasto wlać krem i udekorować owocami.




18 komentarzy:

  1. Jak dla mnie przepis idelany - uwielbiam polaczenie creme patissiere z owocami! Koniecznie bede musiala sobie kupic foremki do przygotowywania mini tart! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, cudowne, idealne na przyjęcie, dla gości, są efektowne i smakowite!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Od 2 lat nie jadałam jeżyn. :(! Cierpię i cieszę się oglądając Twoje zdjęcia. ;)

    Cudne minitarty. Pięknie wyszły: 'jak z obrazka'. <3 :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne male pysznosci :) U mnie tez jezyn w sklepie jak na lekarstwo. Za to krzaki w okolicy (niestety z reguly przy ulicy) az uginaja sie pod ich ciezarem :))

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! jeżyny dorwałam w weekend w sklepie i też je przerobiłam na ciasto. Wkrótce się pochwalę na blogu:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze, poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne! wspaniale wyglądają, muszą obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przecudne!!!! zapisuję do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. urocze ;]





    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności! Przybrane ciemnymi jeżynami, wyglądają przepięknie! Ściskam Pat! :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiekne zdjecia, a tarty musialy smakowac oblednie! W wersji mini lubie je chyba nawet bardziej niz w postaci pelnowymiarowego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten blog jest po prostu za ładny. One Lovely Blog Award - nominacja ode mnie dla Ciebie. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Madzia8/31/2011

    O, wow... TO wygląda super pysznie!:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Też się raz wybrałam na poszukiwania jeżyn i nie udało mi się niestety kupić. Kończę więc letni sezon owocowy bez spróbowania chociaż raz jeżyn. Mini tarty pięknie się prezentują, podobają mi się także, bo są z kremem patissiere, który zawsze chciałam zrobić, ale jakoś odkładam to ciągle na potem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wow! jak rewelacyjnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniale byly na pewno,wygladaja cudnie :)

    OdpowiedzUsuń