Powered by Jasper Roberts - Blog

3/22/2015

Pieczone bataty, marchewki & buraki z jogurtowym sosem i harrisą







Dziś będzie bardzo prosto i błyskawicznie. Jedyne co musicie zrobić to pokroić warzywa, wrzucić do piekarnika i wymieszać składniki sosu. Efekt będzie taki, że oszalejecie na punkcie tego dania! :)
Buraki pieką się najdłużej dlatego pokrójcie je cieniej niż bataty. Możecie użyć swoich ulubionych warzyw lub tych , które macie akurat pod ręką. Ale nie rezygnujcie z batatów. Ich smak po upieczeniu jest obłędny!

2 bataty
2 buraki
2 marchewki*
płatki chili
sól gruboziarnista
pieprz cytrynowy
tymianek suszony

*ilość warzyw zależy od Was

Sos:
150 g gęstego jogurtu
sok z ćwiartki cytryny
pół łyżeczki harrisy
szczypta soli
1 ząbek czosnku

Warzywa dokładnie umyć, nie obierać. Marchewki pokroić w słupki a resztę w plasterki. Ułożyć w formie do pieczenia i podlać oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia. Posypać przyprawami, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec około 25-30 minut, miesząc co jakiś czas. 
Składniki sosu połączyć, dodać ewentualnie trochę miodu jeśli sos okaże się zbyt ostry.




1 komentarz: