Jarmuż - bohater dzisiejszego przepisu! To dzięki niemu z pozoru zwykłe danie zamieni się w coś super zdrowego. Upieczone pomidory, żółtka rozpływające się na chrupiący jarmuż, czosnkowy aromat. Gra smaków, aromatów i struktur. Takie połączenie nazywam idealnym :)
Ten i kilka innych moich przepisów, na dania z jajkami w roli głównej znajdziecie w marcowym wydaniu miesięcznika Skarb :)
5 średniej wielkości liści
jarmużu
2 jajka
3 plasterki szynki
parmeńskiej (opcjonalnie)
3 pieczarki
2 gałązki pomidorków
koktajlowych
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 garść czarnych oliwek
sól i pieprz
Na patelni podsmażyć cebulę,
czosnek i połowę pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posolić i dodać
szczyptę cukru i oliwki. Chwilę smażyć, aż sos zgęstnieje. Na dno żaroodpornego
naczynia wlać sos pomidorowy, ułożyć liście jarmużu, pokrojone pieczarki i
plasterki szynki. Piec początkowo przez 15 minut w 180 stopniach, następnie wbić
jajka, posolić i zapiekać jeszcze do momentu, aż białka się zetną.
Świetny przepis. Sama mam jarmuż i chętnie przygotuję coś podobnego ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wdziałam te zdjęcia w Skarbie i od razu zajrzałam tutaj! Wszystkie są cudne!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!:)
Magda