Powered by Jasper Roberts - Blog

3/01/2015

Apple pie na mące orkiszowej











Są powody, dla których to ciasto to klasyk. W tradycyjnym amerykańskim apple pie trudno jest cokolwiek ulepszyć - dla mnie jest doskonałe. W swojej wersji bardzo blisko trzymałam się przepisu, a jedyną zmianą było dodanie mąki orkiszowej. Dzięki niej placek ma lekko orzechowy posmak. Skusisz się na kawałek gorącego apple pie z lodami?


Ciasto:
200 g masła
300 g mąki orkiszowej
7 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka

Nadzienie:
6 średniej wielkości kwaśnych jabłek
sok z połowy cytryny
4łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części w proporcji 40 do 60 i włożyć do lodówki na około godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, nastepnie w plasterki. Wymieszać w soku i przyprawach. Smażyć około 10 minut, dodająć na końcu miód.
Większą połową ciasta wylepić formę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku (15 min w 170 stopniach), następnie wystudzić i wyłożyć na spód jabłka, przykryć pozostałą połową ciasta, zrobić kilka dziurek na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Zapiekać 35-40 minut  w 170 stopniach. *


* najlepiej smakuje z waniliowymi lodami




4 komentarze:

  1. Z kulką lodów! Taki najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z dodatkiem mąki orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie amerykańskie pie, a szczególnie z lodami!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pewnie, że się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń