Powered by Jasper Roberts - Blog

4/30/2011

Gnocchi z batatów z szałwią i parmezanem






Tradycyjne włoskie danie z apetycznymi dodatkami. Gnocchi przypominać mogą trochę kopytka, ale w środku mają parmezan i wyglądają zdecydowanie ciekawiej. Szałwia i bataty, (które z powodzeniem można zastąpić dynią) stanowią świetne połączenie. Idealnie nadają się zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielne danie.

Gnocchi:
2 bataty
4 zwykłe ziemniaki
jajko
garść startego parmezanu
2 szklanki mąki
sól
pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos:
liście świeżej szałwii
oliwa
masło
parmezan

Ziemniaki i bataty umyć, ugotować w osolonej wodzie. Gdy przestygną obrać ze skórek i rozgnieść na gładką masę. Wymieszać z mąką, jajkiem, parmezanem, gałką i odrobiną soli. Dobrze wymieszać/ugnieść aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na porcje i uformować z nich wałeczki. Odcinać jednocentymetrowe kawałki posypując mąką. Kawałki ciasta potoczyć po widelcu lub specjalnej desce z rowkami. Gnocchi wrzucić do gotującej i osolonej wody. Gdy wypłyną są już gotowe. Odsączyć, polać sosem i posypać parmezanem.
Sos: masło rozpuścić na patelni, dodać oliwę i liście szałwii, smażyć około 3 minut aż liście staną się chrupkie.




12 komentarzy:

  1. Wyglądają absolutnie pysznie!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny włoski przepis i do tego fantastycznie zilustrowany!
    Bardzo mi się podoba ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JKejku...z batatów nie robilam ale uwielbiam takie rzeczy...i w dodatku z szałwia, jednym z moich ulubionych dodatków:) Pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być boskie, ale ja musiałabym takie zrobić z dynią- batatów w okolicy brak :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Kminek4/30/2011

    Nigdy w życiu nie jadłem batata! Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pat, wspaniały foto tutorial, no i przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka wersja z pewnością jest świetnym urozmaiceniem kopytek w tradycyjnym wydaniu :) a szałwia musi bosko podkręcać aromat całego dania...

    OdpowiedzUsuń
  8. Szałwia się lubi z kluseczkami wszelkiej maści, ja lubię dodawać ją do ravioli :) Włoskie inspiracje są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudne i pysznie domowe!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne! Znam je w podstawowej wersji, ta musi być też pyszna ;) Ściskam mocno!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam gnocchi, ale nigdy nie jadłam z szałwią..muszę to spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super, bardzo mi się podoba Twoje gnocchi, szczególnie dodatek batatów:)

    OdpowiedzUsuń