Brytyjskie bułeczki. Najlepsze jeszcze ciepłe, z masłem, dżemem lub bitą śmietaną. Idealne do porannej herbaty/kawy.
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki maślanki
20 g cukru
wanilia lub cukier waniliowy
jajko + odrobina mleka
Wsypać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Wymieszać mikserem lub szybko zagnieść rękami. Wsypać cukier, wlać maślankę, dokładnie wymieszać*. Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wyciąć placki (szklanką, kieliszkiem lub foremką do ciastek). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem. Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury lub do zrumienienia bułeczek.
*ciasto powinno być miękkie i 'luźne'. Jeśli bardzo się będzie kleić do rąk dodać trochę więcej mąki.
piękne i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Moglabym je jesc o kazdej porze dnia i nocy :)
OdpowiedzUsuńśniadanie idealne, nóż idealny i ta truskawa też :)
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda super:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne! Chętnie bym zjadł. Zwłaszcza dzisiaj, w tą paskudną pogodę.
OdpowiedzUsuńOJ, chciałabym takie na śniadanie...:)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia:) Kiedyś robiłam wytrawne scones z ziarnami. Maślane jeszcze przede mną. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękne sąte Twoje scones. Takie w sam raz do spałaszowania od razu:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńale sa apetyczne, a ja bardzo lubie takie buleczki:)
OdpowiedzUsuńPiękne są! Muszą ładnie pachnieć i smakować:) Lubie:)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki i stylowy nóż!:) Jak tylko zrobi się cieplej, Twoje scones zabiorę na pikinik :)
OdpowiedzUsuńTo...
OdpowiedzUsuńzapiera dech w piersiach. Cudowne! Takiej maślanej kruszynce z dżemem na pewno bym się nie oparła.
Zdjęcia również wspaniałe.
Ach, a mnie zauroczyl... noz! :)
OdpowiedzUsuń