Frittatę najlepiej można opisać jako omlet dla leniwych. O charakterze tego placka decydują przede wszystkim dodatki. W tym przypadku najważniejszą rolę odgrywała moja ulubiona cukinia.
jajka (ilość dowolna)
cukinia lub inne warzywa
cebula
świeży tymianek
s&p
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Jajka wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem, wlać na patelnię. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Smażyć do momentu aż omlet zetnie się od dołu (około 5-7 minut), odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.
ja jeszcze przed śniadaniem, jaka szkoda, że nie mam cukinii..chyba że sobie z brokułem zrobię;) pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńA ja w pracy, więc takie śniadanie pozostaje dla mnie w sferze marzeń ;) Poczeka do weekendu, bo wygląda pysznie!! Uściski ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omlet z cukinią, ale z tymiankiem jeszcze nie łączyłam :D
OdpowiedzUsuńFritatta w poniedziałek rano brzmi weekendowo :) Na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńMm....wygląda obłędnie :) i jeśli główną rolę gra w tej frittacie królowa cukinia to ja to kupuję! Cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńrozpocząć dzień od tymiankowych aromatów to musi być coś! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię i tymianek. Frittata musi smakować cudownie.
OdpowiedzUsuńnie jadłam, ale zdjęcia bardzo zachęcające! :)
OdpowiedzUsuńChe meraviglia queste tue foto :)
OdpowiedzUsuńCoś się ociągam z tą frittatą, tyle razy już miałam ją zrobić...przecież jest taka prosta. Wygląda u Ciebie pięknie.
OdpowiedzUsuńhttp://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
o mamo! wymiękam - jak ja bym coś takiego zjadła - cel: zdobyć cukinię i świeży tymianek!
OdpowiedzUsuńo... u Ciebie tez cukiniowo:) pycha omlecik:)
OdpowiedzUsuńJako fanka frittaty mówię głośno TAK!:)
OdpowiedzUsuńzjedlibyśmy na śniadanie, poprosimy jutro! ;-)
OdpowiedzUsuńTwój blog jest prze-cud-ny! Świetne jedzonko i niesamowite zdjęcia! Zakochałam się ♥ :)
OdpowiedzUsuńups, chyba zgłodniałam
OdpowiedzUsuńMniam! Zrobię, zrobię! :D
OdpowiedzUsuńkusząca ta Twoja frittata! :)
OdpowiedzUsuńi zdjęcia super!
Mniam...pycha:)
OdpowiedzUsuń