Powered by Jasper Roberts - Blog

4/14/2011

Pavlova z gruszką i sosem czekoladowym







Nic co się o niej napisze nie odda w pełni jej smaku i uroku. Panie i Panowie, primabalerina wśród deserów - Pavlova!

Beza:
białka z 3 jajek
150 g cukru

Sos czekoladowy:
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
łyżeczka miodu

2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody

2 gruszki
łyżeczka miodu
kilka kropel soku z cytryny
około 2 szklanek wody

250 ml śmietany kremówki
wanilia
Beza: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić białka na sztywno i, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę formując dwa koła. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę lub do momentu aż bezy zrobią się kruche na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy do ostygnięcia przy otwartym piekarniku.

Gruszki obrać, wydrążyć od spodu. Do garnka wlać wodę, miód i sok z cytryny, włożyć gruszki  i gotować około 10 minut. Jeśli są bardzo twarde to dłużej. Wyjąc i zostawić aby wystygły.Przygotować sos, do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, doprowadzić do wrzenia, wrzucić  połamaną czekoladę, gdy się rozpuści dodać miód i wymieszać.

Zimną kremówkę ubijać do momentu aż stanie się gęsta i puszysta, dodać wanilię. Rozłożyć na bezach, położyć gruszki i polać sosem.


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam Pavlovą, ale z gruszkami i czekoladą to dopiero musi być smak! Więc podziwiam i zazdroszczę ;).

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kminek4/14/2011

    Wygląda super! Świetne zdjęcia, bardzo mi się podobają:)Zapewne smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. na widok gruszki oblanej czekoladą aż jęknęłam w duchu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zjawiskowo! Wspaniały pomysł. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała :) I piękna sesja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pavlova musi zawitać w końcu i w mojej kuchni :) bo prezentuje się nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a u mnie w kuchni dzisiaj też gruszki :) pavlova wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczna! Po prostu śliczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne zdjęcia! Gruszka po prawej na drugim zdjęciu wygląda jak z obrazu.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie wygląda uwielbiam bezy, to musi smakować nieziemsko

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię gruszki, więc dla mnie to niesamowity deser:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak początkująca fanka bez, zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna gruszka! :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń