Powered by Jasper Roberts - Blog

3/16/2011

Pesto z rukoli i anchois z makaronem soba







Apetyczne i pięknie zielone pesto z rukoli. Jest gorzkie, orzechowe i intensywne. Dodanie kremowego sera zdecydowanie łagodzi jego smak. Moje pesto przyrządziłam z japońskim gryczanym makaronem soba, ale można je jeść z każdym rodzajem makaronu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno.


50 g rukoli
40 g orzechów piniowych lub nerkowca
4 filety anchois
ząbek czosnku
garść startego parmezanu
pół szklanki oliwy
2 łyżki sera kremowego np. Philadelphia (opcjonalnie)
makaron soba

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Składniki pesto dokładnie zblenderować, dodać ser. Wymieszać z makaronem.




9 komentarzy:

  1. Przepyszny pomysl! Nie ma jak domowe pesto, a jesli jeszcze z anchois, to juz ideal dla moich kubkow smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutne uwielbienie! Ten gorzko-pieprzny posmaczek mmmm wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne zdjecia, no i pyszota oczywiscie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe pest, ostry smak rukoli i annchovies dobrze złagodzi serek, ja bym dodała. A makaron soba uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor! Ja uwielbiam pesto bazyliowe i pomidorkowe, ale to z rukoli musi byc pyszne . Rukole bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Madzia3/16/2011

    Super przepis! Uwielbiam rukole, uwielbiam pesto i uwielbiam anchovis. Oczywiście, że wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń