Apetyczne i pięknie zielone pesto z rukoli. Jest gorzkie, orzechowe i intensywne. Dodanie kremowego sera zdecydowanie łagodzi jego smak. Moje pesto przyrządziłam z japońskim gryczanym makaronem soba, ale można je jeść z każdym rodzajem makaronu. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno.
50 g rukoli
40 g orzechów piniowych lub nerkowca
4 filety anchois
ząbek czosnku
garść startego parmezanu
pół szklanki oliwy
2 łyżki sera kremowego np. Philadelphia (opcjonalnie)
makaron soba
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Składniki pesto dokładnie zblenderować, dodać ser. Wymieszać z makaronem.
Przepyszny pomysl! Nie ma jak domowe pesto, a jesli jeszcze z anchois, to juz ideal dla moich kubkow smakowych :)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha!
OdpowiedzUsuńAbsolutne uwielbienie! Ten gorzko-pieprzny posmaczek mmmm wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia, no i pyszota oczywiscie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe pest, ostry smak rukoli i annchovies dobrze złagodzi serek, ja bym dodała. A makaron soba uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor! Ja uwielbiam pesto bazyliowe i pomidorkowe, ale to z rukoli musi byc pyszne . Rukole bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Uwielbiam rukole, uwielbiam pesto i uwielbiam anchovis. Oczywiście, że wypróbuję!:)
OdpowiedzUsuńco za kolor! lato!
OdpowiedzUsuńale ekstra kolor!
OdpowiedzUsuń