Powered by Jasper Roberts - Blog

3/08/2011

Portobello burger






Na pierwszy rzut oka ten burger może Was zmylić - z wyglądu nie różni się tak bardzo od hamburgerów znanych z fastfoodów czy licznych budek z jedzeniem na ulicach. Jeśli przyjrzycie się bliżej wszystko robi się jasne. Tym co wyróżnia portobello burgera jest to, że nie zawiera mięsa. Kotleta zastępuje duża, smażona pieczarka (bo portobello to właśnie rodzaj pieczarki). Z ulubionymi dodatkami smakuje naprawdę świetnie i warto przekonać się o tym samemu.

grzyby portobello lub pieczarki
bułki do burgerów
sałata

pomidor

cebula czerwona
ser żółty

majonez/keczup/musztarda

s&p



Grzyby umyć i wysuszyć. Smażyć przez 10 minut z każdej strony, doprawić solą i pieprzem. Na chwilę przed zdjęciem z patelni położyć na grzyby ser aby się roztopił. Bułki podgrzać w tosterze lub piekarniku. Ułożyć grzyby na przekrojonych bułkach i uzupełnić ulubionymi dodatkami.

10 komentarzy:

  1. Ja czasem robię sobie wegetariańskiego hamburgera ze...smażonym jajkiem, tez pyszny, naprawdę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, różni się różni - piękny, napakowany, soczysty w kolorach, a po ugryzieniu wyborny. Zjadłabym takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł!
    a burger wygląda tak, że zaraz chyba zjem monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Te dodatki też niczego sobie:)) Zapisuję sobie ten przepis!
    -Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. swietny pomysl na hamburgera:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to taki fungoburger :)

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę zrobić taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie :) Piękne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie natknęłam się na ten przepis i już chcę wypróbować ;) świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń