Powered by Jasper Roberts - Blog

3/29/2011

Mini apple pie





Dobry deser dla fanów szarlotki, którzy chętnie zobaczyliby ją w nowym wydaniu. Dzięki intrygującemu wyglądowi, mini szarlotki z pewnością zrobią na każdym dobre wrażenie. Po przebiciu się przez uplecioną z ciasta "kratkę", przyjemny aromat cynamonu, goździków i duszonych jabłek skusi każdego. Jeść łyżeczką, koniecznie jeszcze ciepłe.


Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
jajko

2 łyżki cukru

kilka łyżek zimnej wody
jajko+łyżka mleka do posmarowania ciasta


6 twardych i kwaśnych jabłek np. szara reneta

4 goździki

łyżka cynamonu

pół łyżeczki imbiru

1/4 szklanki cukru (lub więcej)

1/4 szklanki wody



Wsypać mąkę do miski, dodać zimne i pokrojone w kostkę masło, cukier i jajko. Zagnieść (w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody). Włożyć do lodówki. Jabłka obrać i pokroić. Wrzucić do garnka, wlać wodę, wsypać cukier i przyprawy. Dusić do momentu aż jabłka staną się miękkie. Odstawić aby wystygły. Ciasto rozwałkować i wyciąć paski. Jabłka przełożyć do żaroodpornych foremek i zapleść kratkę na wierzchu. Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem, posypać cukrem. Piec w 180 stopniach do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru.

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, aż nabrałam z rana ochoty na jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mini dla bogini ;) Pięknie i inaczej, no i pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaka fajna ta kratka!:) Pychota, zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Una meraviglia molto simpatica la tua idea ciao

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne! i jeszcze ta kratka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy3/29/2011

    Strasznie fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje! Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się! Piękne wygląda!!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo mi się tu podoba :) Zostaję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłkowe desery na ciepło przynoszą otuchę i wewnętrzne ciepło :) Dlatego je lubię! Plecionka ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń