Powered by Jasper Roberts - Blog

4/21/2011

Mazurek z karmelową masą, solonymi orzechami i czekoladową polewą








Przepis na ciasto wg żony Franciszka Starowieyskiego. Sprawdzone i co roku na Święta wypiekane. Reszta to połączenie moich ulubionych smaków, słodkiego karmelu, gorzkiej czekolady i solonych orzechów.

Spód:
25 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy

Nożem posiekać masło z mąką. Dodać żółtka, cukier puder, sól i cukier waniliowy. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 10-15 minut.

Masa karmelowa:
125 g brązowego cukru
60 g masła
50 ml kremówki

Wsypać cukier do garnka (najlepiej o grubym dnie), wlać trzy łyżki wody, podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści, dodać masło. Gdy masa zacznie nabierać  złotego koloru zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać.

Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
łyżeczka miodu
2 łyżki kakao
1/4 szklanki wody

Do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, doprowadzić do wrzenia, wrzucić  połamaną czekoladę, gdy się rozpuści dodać miód i wymieszać.

Na wystudzony spód wyłożyć karmel, polać czekoladą i posypać solonymi orzechami ziemnymi.








16 komentarzy:

  1. Piękne połączenie smaków! Słodycz masy karmelowej równoważy polewa z gorzkiej czekolady - bardzo dobry pomysł.

    Wesołych i słonecznych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny:-)
    Królik też ;-)
    Wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kminek4/21/2011

    Ja również życzę królikowi Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudny mazurek;) również życzę Wesołych Świąt;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten mazurek. Takiego połączenia smaków zazdroszczę, musi świetnie smakować.
    Pozdrawiam i zyczę radosnych, spokojnych i ciepłych Świąt Wielkanocnych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się to połączenie. Szczególnie ta karmelowa masa, byłam pewna, że to gotowy kajmak ;).

    Dzięki za życzenia od królika, również wesołych i pysznych świąt Ci życzę !

    ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozpustnie :) Fajny musi być smak przy użyciu słonych orzeszków.
    U mnie wesołych świąt życzy owczarek niemiecki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne są takie mazurki :) U mnie wczoraj był podobny. Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada naprawde smakowicie, az korci mnie, zeby zamoczyc palec w karmelu... Krolikowi (i tobie) wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne połączenie smaków. Pyszny mazurek to musi być!
    Królik wygląda na lekko zawstydzonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki króliczej jak najbardziej pasuje do Wielkanocy , wesołych świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy4/21/2011

    Ciasto składające się z takich specjałów MUSI smakować doskonale. A jak ono wygląda! Ach. Cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda i na pewno smakuje! Smacznych Świąt i pozdrowienia dla Królika :)

    OdpowiedzUsuń
  15. solone orzeszki i słodki karmel...
    rewelacyja! zestawienie naprawdę, mistrzowskie ;]

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne! Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń