Powered by Jasper Roberts - Blog

4/27/2011

Wołowina 5 smaków i smażony szpinak








Wołowina z orientalną nutą. Egzotycznego smaku tej potrawie nadaje przyprawa 5 smaków, w której skład wchodzą anyż gwiazdkowy, cynamon, pieprz syczuański, koper włoski i goździki. Można skorzystać z gotowej przyprawy, kupionej w sklepie lub przygotować ją samemu w moździerzu. Wołowinie w dzisiejszym przepisie towarzyszy szpinak (smażony z czosnkiem i imbirem, posypany ziarnami sezamu), który świetnie pasuje do tego dania. Polecam go również jako dodatek do wielu innych potraw. Trzeba jednak pamiętać, że szpinak nie może być mrożony - jest zbyt wodnisty.

500 g świeżego szpinaku
olej z orzeszków ziemnych (może być zwykły)
łyżka posiekanego imbiru
łyżka posiekanego czosnku
sól
ziarna sezamu do posypania

500 g wołowiny
papryka czerwona
papryczka chili
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki sosu sojowego
makaron tagliatelle

Mięso pokroić, włożyć do miski, wymieszać z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i smażyć około pięciu minut, dodać pokrojone papryki i smażyć jeszcze dziesięć minut. Makaron ugotować i wymieszać z mięsem.

Szpinak umyć, odciąć łodygi i wysuszyć. Rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić imbir i czosnek, zrumienić i dodać szpinak. Smażyć około pięciu minut, doprawić solą. Posypać ziarnami sezamu.



13 komentarzy:

  1. zahipnotyzowały mnie zdjęcia. super danie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsiste zdjęcia :) jem oczami (moje smaki) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo w moim stylu, i jeszcze ten czosnkowy smazony szpinak... Idealna kombinacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda ta wołowina!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia! Danie wygląda naprawdę bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta wołowinka jest bardzo kusząca! Pewnie nie tyle wspaniale smakuje, ale i pięknie pachnie. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo po prostu. wspaniałe danie

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda, rewelacyjne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  9. moje smaki! :)
    i cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetnie się prezentuje. chętnie bym zjadła mimo, ze nie przepadam za wołowiną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy mi wreszcie coś ugotujesz? Hym?

    OdpowiedzUsuń
  12. prezentuje się bardzo, bardzo nieźle! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Madzia4/27/2011

    Uwielbiam takie orientalne smaki!:)

    OdpowiedzUsuń