Powered by Jasper Roberts - Blog

9/09/2010

Key lime pie






Nie ma to jak pyszne ciasto z limonek ze słonecznej Florydy, zwłaszcza w takie szaro-deszczowe dni. Bezę na wierzchu można zastąpić ubitą śmietaną kremówką.

opakowanie ciastek pełnoziarnistych
pół kostki masła
2 łyżki cukru brązowego
4 limonki
puszka mleka skondensowanego słodkiego
3 jajka
2 łyżki cukru pudru

Przygotować spód: masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek, dodać cukier brązowy, wymieszać. Przygotowaną kruszonką wyłożyć spód i brzegi formy do tarty. Piec 10 minut w 180 stopniach. Nadzienie: do miski wycisnąć sok z limonek, dodać mleko i żółtka. Wymieszać i wylać na podpieczone i wystudzone ciasto. Ubić na sztywno pianę z białek i cukru, wyłożyć na wierzch limonkowego kremu. Piec 25 - 30 minut.

9 komentarzy:

  1. prześliczne, chciałabym spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy9/09/2010

    Świetne! No i z ciasteczkowym spodem, co jest mi bardzo na rękę.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślę o zrobieniu tego ciasta :) Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamietacie odcinek 'przyjaciol', gdzie Ross zjadl ciasto Moniki, bo myslal, ze to wlasnie 'key lime', a to bylo 'kiwi lime'... I dostal reakcji alergicznej na kiwi... Oj za duzo dvd ogladam :) na szczescie tylko w ciazy:)
    A ciastko mega latwe jeszcze na dodatek! :)
    Pozdrawiam i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadlabym kawaleczek :) Tym bardziej, ze juz od dluzszego czasu planuje je zrobic :))

    OdpowiedzUsuń
  6. coś pysznego! :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi slinka pociekła !

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy9/10/2010

    Witaj! Fajnego prowadzisz bloga! Smakowite dania i przepiękne zdjęcia. Będę zaglądać:)Pzdr Aniado Ps. Czy mogłabyś rozważyć powiększenie czcionki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O Key lime męczy mnie kuzynka... a Twoje zdjęcia tylko zachęcają do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń