Powered by Jasper Roberts - Blog

9/06/2010

Ciasto ze śliwkami




Tym razem, podaję przepis na bardziej tradycyjne ciasto ze śliwkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców, np. jabłek, brzoskwiń lub gruszek.

pół kg węgierek

2 szklanki mąki

pół szklanki mąki krupczatki

szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego

4 jajka

szklanka mleka

kostka masła

W misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mleko. Dobrze wymieszać. Na końcu do powstałej masy dodać pianę z białek. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać masę, na wierzch ułożyć śliwki. Piec 45 minut w 180 stopniach.


4 komentarze:

  1. O zjadłabym kawałek, z potem drugi. Eeee całe bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo,jakie fajniutkie i proste!!mam (chyba) za duzo brzoskwin,pisze chyba,bo nie wiem,czy zjemy tyle na swiezo,jak nie,to trzeba "przerobic"-bedzie przepis,jak znalazl wtedy..
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja pod koniec tygodnia będę miała śliwkową dostawę to i może tez takie słodkie pyszności upiekę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na śliwki pełną parą :)

    Chciałabym Cię zaprosić do udziału w zabawie na lubienie

    Zasady są następujące:

    1. Napisz, kto przyznał Ci tę nagrodę.
    2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz.
    3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem.

    OdpowiedzUsuń