Tym razem, podaję przepis na bardziej tradycyjne ciasto ze śliwkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast śliwek można użyć dowolnych owoców, np. jabłek, brzoskwiń lub gruszek.
pół kg węgierek
2 szklanki mąki
pół szklanki mąki krupczatki
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
szklanka mleka
kostka masła
W misce utrzeć żółtka z cukrem i masłem. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mleko. Dobrze wymieszać. Na końcu do powstałej masy dodać pianę z białek. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wlać masę, na wierzch ułożyć śliwki. Piec 45 minut w 180 stopniach.
O zjadłabym kawałek, z potem drugi. Eeee całe bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńooo,jakie fajniutkie i proste!!mam (chyba) za duzo brzoskwin,pisze chyba,bo nie wiem,czy zjemy tyle na swiezo,jak nie,to trzeba "przerobic"-bedzie przepis,jak znalazl wtedy..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ja pod koniec tygodnia będę miała śliwkową dostawę to i może tez takie słodkie pyszności upiekę;)
OdpowiedzUsuńSezon na śliwki pełną parą :)
OdpowiedzUsuńChciałabym Cię zaprosić do udziału w zabawie na lubienie
Zasady są następujące:
1. Napisz, kto przyznał Ci tę nagrodę.
2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz.
3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym blogerom i poinformuj ich komentarzem.