Powered by Jasper Roberts - Blog

5/31/2011

Risotto z bobem




W dzisiejszym przepisie na risotto zieleń zdecydowanie dominuje. Fasola, bób, groszek i pesto z bazylii pasują do siebie idealnie zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Warto pamiętać, że w risotto szczególnie ważny jest dobrej  jakości ryż. Danie jest odrobinę pracochłonne, jednak czas spędzony w kuchni na przygotowaniach jest całkiem relaksujący.

1 cebula
300 g ryżu carnaroli
pół szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
800 ml bulionu
bób, fasolka, groszek (razem około 300g)
2 łyżki pesto
świeża bazylia i mięta
parmezan

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wsypać ryż. Smażyć do czasu ,aż ryż zrobi się szklisty, następnie dodać wino. Mieszać, a gdy wyparuje wlać chochlę gorącego bulionu (mieszać cały czas, ryż musi wypić bulion). Czynność należy powtarzać do momentu, aż ryż wchłonie ostatnią porcję bulionu (powinno to zająć 20 – 30 minut). Dodać ugotowane wcześniej warzywa, starty parmezan, łyżkę masła, liście mięty ,bazylii i pesto. Wymieszać i podawać posypane wiórkami parmezanu.

5/28/2011

Muffiny z rabarbarem i truskawkami









Sezon na rabarbar zaczął się już jakiś czas temu (ale w mojej kuchni wciąż jest on tak samo popularny!), a tymczasem wszędzie gdzie tylko spojrzymy masowo zaczęły pojawiać się pierwsze tegoroczne truskawki. Szkoda byłoby nie wykorzystać tej sezonowej zbieżności, dlatego dzisiejsze muffiny z powodzeniem łączą oba te smaki w jedną apetyczną i ładną całość. Ilości rabarbaru i truskawek potrzebnych do przyrządzenia tych wypieków nie podaję - zależy to jedynie od Waszych preferencji.

jajko
szklanka maślanki
80 ml oleju
150 g cukru
wanilia lub cukier waniliowy
250 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
płatki migdałowe
truskawki i rabarbar

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek i sodę, wymieszać. Do drugiej miski wlać maślankę, olej, wbić jajko, wymieszać. Mokre składniki wlać do miski z suchymi, dodać pokrojone owoce. Ciasto nałożyć do foremek na muffiny, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 stopniach przez pół godziny.

5/24/2011

Pstrąg w migdałach na klarowanym maśle







Niech mina tego pstrąga Was nie zmyli - gdyby wiedział, że zostanie pokryty migdałami i przyrządzony w ten sposób na pewno byłby szczęśliwy. Ryby smażone były na klarowanym maśle, mającym właściwości dobroczynne dla naszego zdrowia. Można spróbować kupić je gotowe, jednak ja przyrządziłam własne. Takie masło da nam pewność, że przyrządzona na nim ryba nie nasiąknie tłuszczem, a posiłek pozostanie niskokaloryczny.

2 pstrągi
100 g płatków migdałowych
100 g masła
s&p

Klarowanie masła: masło roztopić w garnku o grubym dnie i na małym ogniu. Na wierzchu będzie tworzyć się piana, zebrać ją sitkiem lub łyżką cedzakową. Płynne masło przelać do szklanego naczynia i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie reszta zawartych w maśle cząstek mleka opadnie na dno naczynia, a warstwy wyraźnie się rozdzielą. Gdy do tego dojdzie, zlać warstwę czystego masła.
Ryby dokładnie umyć, posmarować masłem i obtoczyć w migdałach. Smażyć na sklarowanym maśle około 10 minut z dwóch stron. Podawać z cytryną i sałatą.

5/20/2011

Ciasto czekoladowe z domowym masłem orzechowym








Masło orzechowe to jeden z produktów, który warto mieć zawsze pod ręką. Nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Domowe masło jest nieporównywalnie lepsze od sklepowego. Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji się o tym przekonać niech dłużej nie zwleka. Czekolada i masło orzechowe to najlepsi przyjaciele.


Czekoladowe ciasto:

200 g masła
szklanka mąki
szklanka cukru brązowego
100 g czekolady gorzkiej
 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki ciemnego kakao
2 jajka

+ szklanka masła orzechowego

Czekoladę roztopić i odstawić aby wystygła. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, wlać czekoladę, wymieszać. Wsypać mąkę, z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem i wlewać na przemian masę czekoladową i masło orzechowe. Piec godzinę w 180 stopniach.








Masło orzechowe:

200 g prażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
4-5 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru brązowego
pół łyżeczki soli

Orzechy umieścić w blenderze, miksować do czasu aż zrobią się papką, dodać cukier i sól i stopniowo olej. Miksować cały czas. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soli.


5/18/2011

Truskawkowe ciasto eton mess






Przepis na to ciasto pochodzi z czerwcowego magazynu GoodFood. Przywiezione prosto z Anglii ucieszyło mnie bardziej niż nowa para baletek. GF oprócz ładnych i inspirujących zdjęć zawiera minimalistyczne i sprawdzone przepisy. Czasopismo można kupić czasem w Empiku, ale trzeba mieć szczęście by nie trafić na ostatni wymęczony egzemplarz. Wracając do ciasta... truskawki z powodzeniem wymienić można na inne sezonowe owoce, np. kwaśny rabarbar, a w niedalekiej przyszłości jagody lub maliny.


175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub ziarna wanilii
400 g truskawek
około 8 małych bez

Masło roztopić, gdy przestygnie wlać kremówkę, wymieszać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Wlać masło z kremówką, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i wanilię. Masę wylać do brytfanki o wymiarach 20x30, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokruszonymi bezami. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

5/14/2011

Burgery z chrupiącym boczkiem, sadzonym jajkiem i salsą pomidorową







Czasem po prostu ma się ochotę na dobrego hamburgera. Takiego soczystego, grubego, z chrupiącym boczkiem. Ze złotą prażoną cebulką, pomidorową salsą i wszystkim co można sobie wymarzyć.

Burgery:
500 g mielonego mięsa wołowego 
2 łyżki sosu worcestershire
sól i pieprz do smaku

Salsa pomidorowa:
3 pomidory
papryka czerwona
cebula czerwona
około 3 łyżek octu balsamicznego
świeże oregano
sól

Dodatki:
bułki
jajka
boczek/bekon
prażona cebula
musztarda

Mięso włożyć do miski, dodać sos i przyprawy, wymieszać i uformować burgery. Smażyć najlepiej na patelni grillowej około 10 minut. Przygotować salsę: pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić w drobną kostkę, dodać tak samo pokrojoną paprykę i cebulę. Doprawić solą i oregano, wymieszać z octem. Na patelni (bez dodatku tłuszczu) usmażyć na chrupko boczek, następnie jajka. Bułki przeciąć, podgrzać i umieścić na nich burgery, boczek i jajko sadzone. Podawać z salsą i ulubionymi dodatkami.

5/11/2011

Tarta ze szparagami






Szparagi są dla mnie najbardziej wyczekiwanym warzywem roku. Kiedy tylko się pojawią od razu przestawiam się na tryb szparagowy i nie pozwalam żeby zniknęły na długo z menu. Dzisiejsza szparagowa tarta to danie proste i nie pochłaniające wiele czasu (wykorzystałam do niego gotowe ciasto francuskie). Do sosu można użyć różnych składników - ja wykorzystałam ser mascarpone, ale równie dobrze może to być ricotta lub philadelphia.


ciasto francuskie
szparagi
250 g serka mascarpone
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
jajko
s&p


Szparagi umyć, odciąć końcówki, gotować w osolonej wodzie przez 10 minut następnie odcedzić. Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce, ponacinać powierzchnię ciasta nożem prostopadle do krawędzi, tak by powstała ramka. Środek ciasta nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ser, jogurt, jajko i przyprawy wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta, na wierzchu ułożyć szparagi i piec jeszcze 20-30 minut.



5/09/2011

Blondies z borówkami i orzechami macadamia + kompot rabarbarowy






Bardzo proste do przyrządzenia i apetyczne ciasto. Biała czekolada, brązowy cukier, orzechy i borówki to rozpływające się w ustach połączenie. W dzisiejszym poście powraca również rabarbar - tym razem w formie kompotu, który stanowi zarówno dobry akompaniament dla blondies jak i orzeźwiający napój na wszelkie inne okazje.

100 g białej czekolady
100 g mąki
2 jajka
200 g masła
150 g brązowego cukru
orzechy macadamia (ilość dowolna)
borówki (ilość dowolna)

Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, wbić jajka i wlać roztopioną ,wystudzoną czekoladę*, wymieszać, wsypać mąkę ponownie wymieszać. Dodać pokrojone orzechy i borówki. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem i piec przez 50 minut w 180 stopniach.


*zamiast topić czekoladę można pokroić ją na drobne kawałki



Kompot:

około pół kg rabarbaru
cukier do smaku (około 3-5 łyżek)
2 goździki
litr wody
Rabarbar umyć i pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą, wsypać cukier i dodać goździki. Gotować przez 10-15 minut następnie odcedzić.




5/06/2011

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką






Sezon rabarbarowy rusza pełną parą. Postanowiłam uczcić to klasycznym przepisem, który każdy prawdziwy fan tego warzywa (lub jak wolą mieszkańcy USA - owocu) powinien znać na pamięć. Jeśli ktoś spośród Was nie czuje się jeszcze w pełni wiosennie to dzisiejszy placek powinien to zmienić. Rabarbar nadaje ciastu charakterystyczny kwaśny i orzeźwiający smak. Podany z bitą śmietaną lub lodami uprzyjemni te wczesne dni wiosny.

250 g mąki
40 g drożdży
100 g cukru
pół szklanki mleka
40 g masła
żółtko
szczypta soli

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
ćwierć kostki masła

kg rabarbaru


Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i wlać połowę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, podgrzać pozostałe mleko i stopić w nim masło, dodać cukier i sól. Gdy płyn przestygnie wbić żółtko i dokładnie wymieszać. Wlać do miski z mąką i rozczynem. Zagnieść ciasto i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem zwykłym i waniliowym, dodać zimne masło i rozetrzeć razem z mąką i cukrem. Rabarbar umyć, obrać z włókien i pokroić. Posypać 3 łyżkami cukru. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć je z miski, rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzchu rozłożyć rabarbar. Posypać kruszonką. Piec w 200 stopniach przez 50 minut.





5/04/2011

Muszle nadziewane szpinakiem i ricottą






Pomidory z bazylią oraz makaron z ricottą, świeżym szpinakiem i młodym czosnkiem to połączenie, które po prostu nie może zawieść, szczególnie na wiosnę. Do tego dania potrzebny będzie makaron conchiglie, duże muszle, które napełnione zostaną farszem. Tak przygotowane muszle, podane w sosie pomidorowym i polane beszamelem smakują wspaniale.

Farsz:
500 g szpinaku
125 g sera ricotta
ząbek czosnku
sól

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów lub kiść pomidorów koktajlowych
mała cebula
ząbek czosnku
świeża bazylia
sól

Sos beszamelowy z parmezanem:
2 łyżki masła
3 łyżeczki mąki
3/4 szklanki mleka
starty parmezan (ilość dowolna)
szczypta gałki muszkatołowej
s&p

makaron conchiglie (około 15 muszli)

Szpinak umyć, odciąć łodygi, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak, podsmażyć, dodać czosnek, doprawić solą. Po wystudzeniu połączyć z ricottą. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, wymieszać i stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dodać parmezan. Makaron napełnić szpinakiem, ułożyć na sosie pomidorowym, polać beszamelem i piec około 15 minut w 180 stopniach.