Czas na mięso! Dzisiaj przygotowałam pieczone żeberka. Nie pamiętam skąd wzięłam przepis na tą cudną marynatę, możliwe ze ewoluował aż w końcu uzyskał TĘ ostateczną wersję. Marynata, to kompozycja dość egzotyczna - pomieszanie smaków orientalnych z europejskimi. Sos sojowy, miód, imbir i goździki oraz angielski sos stołowy (HP Sauce) w połączeniu okazały się bardzo ciekawą w smaku mieszanką kulinarną.
1,5 kg żeberek 2 łyżki miodu
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki sosu HP
5 goździków
łyżeczka mielonego imbiru
sól
Połączyć składniki marynaty, zalać nią pokrojone żeberka i dobrze wymieszać. Marynować 3-4 godziny. Piec 1,5 godziny w 190 stopniach.
o, bardzo intrygujące i jestem pewna, że pyszne!
OdpowiedzUsuńw miodzie. och.
OdpowiedzUsuńrarytasy!
ciekawi mnie skład sosu HP ?
OdpowiedzUsuńFajny, korzenny przepis. Zobacz żeberka u mnie: http://domekzpiernika.blox.pl/2010/11/Ostre-zeberka-na-slodko-kwasno-prawie-Nigelli.html
OdpowiedzUsuńmój M. uwielbia żeberka, ale z goździkami jeszcze nigdy nie próbowałam, a brzmi interesująco
OdpowiedzUsuńFanką żeberek może i nie jestem - ale w takiej odmienionej wersji...
OdpowiedzUsuńżeberka - pychotka :)
OdpowiedzUsuńszczególnie grillowane
http://www.zgrilla.pl/category/wieprzowina-z-grilla/zeberka-z-grilla/
ciekawa jestem goździkowych ;)