Powered by Jasper Roberts - Blog

11/23/2010

Pistacjowe pesto




Tradycyjnie, ten zielony sos przyrządzany jest w moździerzu, a w jego skład wchodzą orzeszki pinii, jednak ja do robienia pesto używam blendera, a zamiast pinii wykorzystałam pistacje. Bazylię zastąpić można rukolą a nawet liśćmi rzodkiewki. Pesto można jeść z różnymi dodatkami, jednak zdecydowanie najbardziej smakuje mi w duecie z makaronem.

250 g pistacji
pęczek bazylii
pół szklanki oliwy
1/3 szklanki startego parmezanu
ząbek czosnku

Zblenderować ... lub utrzeć w moździerzu :)

4 komentarze:

  1. Ma piękny kolor i jest bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo dobrze, chętnie bym dziś zjadł!

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm uwielbiam pistacje, muszę wypróbować ten przepis :) dziękuję za inspiracje

    OdpowiedzUsuń