Tradycyjnie, ten zielony sos przyrządzany jest w moździerzu, a w jego skład wchodzą orzeszki pinii, jednak ja do robienia pesto używam blendera, a zamiast pinii wykorzystałam pistacje. Bazylię zastąpić można rukolą a nawet liśćmi rzodkiewki. Pesto można jeść z różnymi dodatkami, jednak zdecydowanie najbardziej smakuje mi w duecie z makaronem.
250 g pistacji
pęczek bazylii
pół szklanki oliwy
1/3 szklanki startego parmezanu
ząbek czosnku
Zblenderować ... lub utrzeć w moździerzu :)
pęczek bazylii
pół szklanki oliwy
1/3 szklanki startego parmezanu
ząbek czosnku
Zblenderować ... lub utrzeć w moździerzu :)
ma piękny kolor!
OdpowiedzUsuńMa piękny kolor i jest bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze, chętnie bym dziś zjadł!
OdpowiedzUsuńhmmm uwielbiam pistacje, muszę wypróbować ten przepis :) dziękuję za inspiracje
OdpowiedzUsuń