Powered by Jasper Roberts - Blog

9/06/2010

Ogórki kiszone



Dziękuję Spencerowi i Carmellinie za zaproszenie do zabawy w lubię.
O to moja dziesiątka:

lubię grać w scrabble, pić zieloną herbatę, robić zakupy na targach/bazarach, nosić koszulki w paski, dr Housa, makarony wszelkiego rodzaju, pływać, zjeżdżać ze zjeżdżalni, zwierzęta (najbardziej małe, serdelkowate o śmiesznym umaszczeniu psy), ładne opakowania jedzenia i okładki książek.
Do dalszej zabawy zapraszam:
Olę
Ozzie

Joluskę
Cardamom
Anię

Pelę
Muscavado
Turlaczka
Maurę
Ann


Wracając do ogórków. Nic tak dobrze nie zapełni domowej spiżarni jak kiszone ogórki. Idealne na zimę. Do ich przygotowania nie trzeba żadnego doświadczenia!

małe ogórki gruntowe
czosnek

kwiat kopru

sól

liście laurowe

ziele angielskie

Ogórki dokładnie umyć. Włożyć ciasno do słoików, do każdego wrzucić 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, koper. Zalać gorącą wodą wymieszaną z solą (łyżka soli na litr wody). Dobrze zakręcić.

5 komentarzy:

  1. w moim rodzinnym domu, obojętnie ile bym ich zakisiła, do końca zimy nigdy nie wystarczy. ba, już jesienią ich nie ma. gdzie? zjedzone przez łasuchów ;] uwielbiam.
    piękne fotografie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ta intensywna ogórkowa zieleń na pierwszym zdjęciu bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy1/19/2013

    a z jakiej odmiany ogórków je robisz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy1/19/2013

    ogórki są bardzo ładne jaka to odmiana?

    OdpowiedzUsuń