Chow mein w wolnym tłumaczeniu znaczy tyle co "smażony makaron". Odmian tego dania jest wiele, jednak wspomniany makaron oraz warzywa to podstawa. W moim użyłam mięsa, jednak spokojnie możecie je zastąpić owocami morza, rybą lub tofu, zależnie od Waszych preferencji.
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu chili
2 łyżki sosu hoi sin
łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
s&p
pół kg polędwicy wieprzowej
czerwona i żółta papryka
mrożony groszek
groszek cukrowy
marchewka
chiński makaron
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu chili
2 łyżki sosu hoi sin
łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru
s&p
pół kg polędwicy wieprzowej
czerwona i żółta papryka
mrożony groszek
groszek cukrowy
marchewka
chiński makaron
Czosnek i imbir drobno posiekać. Połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso pokroić w paski, dodać do marynaty i zostawić na godzinę. Warzywa pokroić. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać patelnię lub wok, wrzucić mięso, chwilę podsmażyć, dodać warzywa i na końcu makaron. Całość dokładnie wymieszać.