Powered by Jasper Roberts - Blog

10/01/2010

Makaron alla carbonara z cukinią

Carbonara to podobno najbardziej kaloryczny sos do makaronu… I co z tego, skoro jest tak smaczny?! Wystarczy dodać ulubione warzywo (w moim przypadku wiadomo jakie - cukinię) i wyrzuty sumienia są mniejsze, pod warunkiem, że ktoś je w ogóle miał...

dowolny makaron
2 żółtka
parmezan
50 ml śmietany kremówki
cukinia
kilka plastrów boczku wędzonego
tymianek
sól, pieprz

Przyrządzić sos: w misce wymieszać żółtka, śmietanę i garść parmezanu. Na patelni usmażyć na chrupko pokrojony boczek, dodać cukinię ,doprawić pieprzem i tymiankiem. Smażyć do momentu aż cukinia będzie miękka. Makaron ugotować, odcedzić i wrzucić na patelnię, zdjąć z ognia (aby żółtka się nie ścięły i nie powstała jajecznica) i dodać sos. Wymieszać, doprawić solą i posypać po wierzchu parmezanem.


4 komentarze:

  1. z cukinią... To już chyba końcówka sezonu, prawda? Trzeba korzystac ile wlezie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. co tam, że kalorie. kto by je liczył w obliczu takich przysmaków? xd

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada sie bardzo smakowicie:) chetnie przygarne ten talerz pysznosci...:)

    OdpowiedzUsuń