Bogata w witaminę C żurawina jest świetną podstawą do pysznego i aromatycznego kisielu - idealnego na niepogodę.
500 g żurawiny
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
500 g żurawiny
2 szklanki wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Owoce umyć i przetrzeć przez sitko. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Resztę wody zagotować z żurawiną i cukrem. Po około 2 minutach gotowania zmniejszyć ogień i powoli, ciągle mieszając, wlewać rozpuszczoną mąkę. Gotować 5 minut ciągle mieszając.
Bardzo 'soczyście' wyglądają te dolne zdjęcia!:) Chętnie bym spróbował!
OdpowiedzUsuńNa pogodę, niepogodę...kisiel z żurawiny dobry na wszystko :D
OdpowiedzUsuńna samo patrzenie juz slinka cieknie:) pysznosci:)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńWspaniały! A mnie najbardziej kojarzy się z Wilnem i z Wigilią, bo to taka kresowa tradycja :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńto już zdecydowanie zbyt wiele smakołyków jak na jeden raz. żurawina, kisiel... jeju, niebywały!
OdpowiedzUsuń