Powered by Jasper Roberts - Blog

10/22/2010

Kisiel z żurawin


 
Bogata w witaminę C żurawina jest świetną podstawą do pysznego i aromatycznego kisielu - idealnego na niepogodę.

500 g żurawiny
2 szklanki wody  
3 łyżki mąki ziemniaczanej  
5 łyżek cukru 

Owoce umyć i przetrzeć przez sitko. W połowie szklanki zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Resztę wody zagotować z żurawiną i cukrem. Po około 2 minutach gotowania zmniejszyć ogień i powoli, ciągle mieszając, wlewać rozpuszczoną mąkę. Gotować 5 minut ciągle mieszając.

6 komentarzy:

  1. Bardzo 'soczyście' wyglądają te dolne zdjęcia!:) Chętnie bym spróbował!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pogodę, niepogodę...kisiel z żurawiny dobry na wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. na samo patrzenie juz slinka cieknie:) pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały! A mnie najbardziej kojarzy się z Wilnem i z Wigilią, bo to taka kresowa tradycja :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. to już zdecydowanie zbyt wiele smakołyków jak na jeden raz. żurawina, kisiel... jeju, niebywały!

    OdpowiedzUsuń