Powered by Jasper Roberts - Blog

10/09/2010

Pieczone udka z ziemniakami i pomidorami koktajlowymi


Mało pracochłonna potrawa. Wszystkie składniki pieczone są w jednym naczyniu, dzięki czemu zapachy i smaki fajnie się mieszają.


udka (po 2 na osobę?)

500 g pomidorów koktajlowych

oregano, tymianek, papryka

sól,pieprz

ocet balsamiczny (kilka łyżek)

ziemniaki


Na dno żaroodpornego naczynia (lub formy do pieczenia) wlać oliwę, wrzucić umyte udka i pokrojone ziemniaki, posypać solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem. Dobrze wymieszać, niech przyprawy oblepią mięso i ziemniaki ze wszystkich stron, dodać sparzone i obrane ze skórek pomidory, polać je octem balsamicznym. Danie piec w 180 stopniach przez 1,5 h (do czasu aż mięso się zrumieni a ziemniaki staną się miękkie).


4 komentarze:

  1. ale apetyczne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, mniam! Z miłą chęcią przyłączyłabym się do takiego obiadu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. co za soczysty kurczak!
    wspaniale wygląda. mmm...
    i dodatek tych pieczonych, jesiennych warzyw.
    obiad jak z bajki!

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowicie wyglada:) chetnie bym skubnela takie udeczko:)

    OdpowiedzUsuń