Mało pracochłonna potrawa. Wszystkie składniki pieczone są w jednym naczyniu, dzięki czemu zapachy i smaki fajnie się mieszają.
udka (po 2 na osobę?)
500 g pomidorów koktajlowych
oregano, tymianek, papryka
sól,pieprz
ocet balsamiczny (kilka łyżek)
ziemniaki
Na dno żaroodpornego naczynia (lub formy do pieczenia) wlać oliwę, wrzucić umyte udka i pokrojone ziemniaki, posypać solą, pieprzem, papryką, oregano i tymiankiem. Dobrze wymieszać, niech przyprawy oblepią mięso i ziemniaki ze wszystkich stron, dodać sparzone i obrane ze skórek pomidory, polać je octem balsamicznym. Danie piec w 180 stopniach przez 1,5 h (do czasu aż mięso się zrumieni a ziemniaki staną się miękkie).
ale apetyczne połączenie!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, mniam! Z miłą chęcią przyłączyłabym się do takiego obiadu :))
OdpowiedzUsuńco za soczysty kurczak!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda. mmm...
i dodatek tych pieczonych, jesiennych warzyw.
obiad jak z bajki!
smakowicie wyglada:) chetnie bym skubnela takie udeczko:)
OdpowiedzUsuń