Powered by Jasper Roberts - Blog

10/14/2010

Panna cotta z sosem toffi



Prosty i efektowny włoski deser. Panna cotta to dosłownie gotowana śmietanka. Podana z gorącym sosem na pewno zrobi furorę.

szklanka śmietany kremówki 36 %
szklanka mleka
2 łyżki żelatyny

2 łyżki cukru pudru

kilka kropel esencji waniliowej lub laska wanilii


Śmietanę, mleko, cukier i wanilię zagotować. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać, (żelatyna musi się rozpuścić). Rozlać do foremek, ostudzić i wstawić do lodówki. Gdy masa zastygnie, brzeg naciąć dookoła i zanurzyć dnem w gorącej wodzie, wyłożyć na talerz do góry dnem i polać sosem.
 
Sos toffi:
1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 śmietany kremówki

2 łyżki masła

Składniki wymieszać w garnku, gotować kilka minut.




9 komentarzy:

  1. Oj lubię panienkę Cottę ;P Poproszę porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ją za delikatność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze nigdy nie robiłam.. :/ z toffi prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pychotka:) na pewno rozplywa sie w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglada to polaczenie, i zachecajaco.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo efektowny, choc z wyglądu tak minimalistyczny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie to wygląda! Ja jeszcze nie próbowałam tego deseru:)

    OdpowiedzUsuń