Powered by Jasper Roberts - Blog

10/12/2010

Chleb łatwy z ziarnami






Jest wiele piekarni, gdzie można kupić smaczne pieczywo, jest Vincent na Nowym Świecie, są sklepy ekologiczne, w których chleby smakują jak te prosto ze wsi. Nie piekę chleba często, robienie zakwasu mnie przeraża. Niemniej jednak, fajnie poczuć w domu zapach pieczonego chleba.

100 g mąki razowej
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub saszetka suszonych
łyżeczka soli

2 szklanki wody
1/4 szklanki ziaren słonecznika

1/4 szklanki ziaren sezamu



Zmieszać w misce mąkę, ziarna, sól i drożdże , zalać wodą, wymieszać. Konsystencja powinna przypominać gęstą owsiankę. Odstawić mieszaninę w ciepłe miejsce, najlepiej niedaleko kaloryfera. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 12 h. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy keksówki, posypać po wierzchu ziarnami. Chleb piec w 110 stopniach przez 45 minut, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę.

4 komentarze:

  1. lubię pieczywo z ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie jak jest tak dużo ziarenek w chlebie, jakoś nie moge się przemóc, żeby upiec własny chleb, ale Twój wygląda pysznie i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekny chlebek:) a ta smakowita kromke z maselkiem to porywam i znikam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba go jutro popełnię :)

    OdpowiedzUsuń