Jest wiele piekarni, gdzie można kupić smaczne pieczywo, jest Vincent na Nowym Świecie, są sklepy ekologiczne, w których chleby smakują jak te prosto ze wsi. Nie piekę chleba często, robienie zakwasu mnie przeraża. Niemniej jednak, fajnie poczuć w domu zapach pieczonego chleba.
100 g mąki razowej
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży lub saszetka suszonych
łyżeczka soli
2 szklanki wody
1/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki ziaren sezamu
Zmieszać w misce mąkę, ziarna, sól i drożdże , zalać wodą, wymieszać. Konsystencja powinna przypominać gęstą owsiankę. Odstawić mieszaninę w ciepłe miejsce, najlepiej niedaleko kaloryfera. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 12 h. Następnie przełożyć ciasto do natłuszczonej formy keksówki, posypać po wierzchu ziarnami. Chleb piec w 110 stopniach przez 45 minut, podwyższyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze godzinę.
lubię pieczywo z ziarnami :)
OdpowiedzUsuńLubie jak jest tak dużo ziarenek w chlebie, jakoś nie moge się przemóc, żeby upiec własny chleb, ale Twój wygląda pysznie i bardzo zdrowo :)
OdpowiedzUsuńpiekny chlebek:) a ta smakowita kromke z maselkiem to porywam i znikam:)
OdpowiedzUsuńchyba go jutro popełnię :)
OdpowiedzUsuń