Tradycyjne francuskie naleśniki z mąki gryczanej - galette bretonne. Rodzaj farszu zależy od wyobraźni, ładnie wyglądają też z czymś zielonym np. szpinakiem.
Ciasto:
szklanka mąki gryczanej lub razowej
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
pół szklanki wody gazowanej
szczypta soli
jajko
Nadzienie:
ser gruyere
szynka
jajka
Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać w misce (jeśli za gęste dodać trochę wody). Odstawić na pół godziny. Smażyć na rozgrzanej masłem patelni.
Na drugą patelnię wbić jajka, posolić. Na naleśnik położyć plaster szynki, starty ser i jajko sadzone. Brzegi zawinąć do środka. W razie konieczności włożyć naleśnik do piekarnika na chwilę aby ser się rozpuścił (można też na patelni).
Kocham naleśniki , a takiego sposobu nie znałam. Muszę wypróbować. Jajko sadzone wygląda intrygująco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
świetnie!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne, z mąki razowej i nie wiedziałam, że to bretońskie... A w Bretanii naleśnikami zajadała się moja córka i była nimi zachwycona...
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie takie naleśniki jako śniadanie do łóżka...mrrr!
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem bardzo ładnie wyglądają z tym słoneczkiem z jajka. Niezwykle apetyczne.
OdpowiedzUsuńwyglądają ślicznie z tym jajkiem.
OdpowiedzUsuńprzepis wart zapamiętania ;]
Bardzo lubię tą wersję naleśników, świetnie, że je u siebie pokazałaś!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
bardzo podoba mi sie taka wersja:) i wyglada bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Nigdy takich naleśników nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wspaniałe, zapisuje!
OdpowiedzUsuńBardzo ladne, trzeba naprawde duzy nalesnik zrobic, zeby wyszla taka fajna rowna koperta.
OdpowiedzUsuń