Powered by Jasper Roberts - Blog

10/04/2010

Racuchy z kabaczkiem i miodem





Ten przepis to trochę inna wersja racuchów z jabłkami. Bo niby czemu nie wymienić jabłek na kabaczka? Do polania placków użyłam miodu z koniczyny. Przywieziony z wakacji na Malcie, przeleżał zapomniany na półce. W efekcie końcowym okazał się bardzo trafionym dodatkiem.

250 g mąki
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
5 łyżek cukru
opakowanie cukru waniliowego
jajko
pół szklanki mleka (jeśli ciasto będzie za gęste, dodać więcej)
kabaczek (pokrojony w kostkę)
skórka z cytryny
miód

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier waniliowy i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Wlać ciepłe mleko, wbić jajko, wymieszać. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać pokrojonego kabaczka i skórkę z cytryny, wymieszać. Smażyć na oleju, na złoty kolor. Polać miodem.


5 komentarzy:

  1. ciekawy pomysl, zamiast jablek kabaczek, a czegoz by nie... racuszki wygladaja smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie! podoba mi się taka wersja racuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/04/2010

    Świetny pomysł! Bardzo fajny przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm. a ja się zastanawiałam co z kabaczka zrobic xd
    widzę zmiany na blogu ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię racuszki, Twoje wyglądają bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń