Mleko kokosowe w zupie jest obłędne. Lubię niesamowicie. Dzięki niemu zupa staje się słodka, aromatyczna i delikatna.
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów pellati
400 ml mleka kokosowego
2 marchewki
2 łyżeczki curry
łyżeczka chili
sól
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów pellati
400 ml mleka kokosowego
2 marchewki
2 łyżeczki curry
łyżeczka chili
sól
Cebulę pokroić i podsmażyć na oliwie. Do garnka wlać pół litra wody, wsypać soczewicę, pokrojoną marchew, paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie a soczewica napęcznieje. Dodać usmażoną cebulę, przyprawy i mleko. Zmiksować.
z mleczkiem kokosowym koniecznie chcę jej spróbować!
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia i wspaniały blog! zupa koniecznie do wypróbowania. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcudnie żółta. o smaku, którego bardzo jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńwspaniały kolor:) składniki bardzo oryginalne... i właśnie dlatego jest tak magicznie :)
OdpowiedzUsuńale intrygująca zupa.
OdpowiedzUsuńpiekna ta chili na środku.
Jak jest mleko kokosowe to na bank mi posmakuje :D Jest dobre na wszystko i do wszystkiego!
OdpowiedzUsuńSzaleję za zupami z mlekiem kokosowym, za Twoją właśnie zaczęłam:)
OdpowiedzUsuńPat, ta zupa była naprawdę bardzo smaczna! Żałuję, że nie mam jej w domu:(
OdpowiedzUsuńmmm, właśnie zrobiłam i jest pycha :)
OdpowiedzUsuń