Powered by Jasper Roberts - Blog

10/15/2010

Spaghetti z sosem serowym i brokułami



Według legendy spaghetti przywiózł do Włoch Marco Polo i pochodzi ono z Chin, ale my na love affair on a plate nie zajmujemy się legendami, tylko gotowaniem. Dzisiaj przygotowałam pyszne spaghetti z kremowym sosem serowym. Brokuły można pominąć albo zamienić np. na groszek. A co do serów to wrzućcie ich dużo! różnych! ulubionych! takich, które macie pod ręką!

makaron spaghetti
szklanka kremówki
pół szklanki startego parmezanu
brokuły
150 g sera gruyere lub fontina (łatwo topiącego się)
50 g sera pleśniowego np. roquefort
tymianek, oregano
sól, pieprz

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuły umyć, pokroić na mniejsze części. Wodę z łyżką soli zagotować i wrzucić do niej brokuły. Gotować 5 minut, odcedzić. Do garnka wlać kremówkę, dodać sery, zioła, przyprawy. Gotować na małym ogniu do czasu aż sery się rozpuszczą. Dodać brokuły, wymieszać, polać sosem makaron i posypać po wierzchu parmezanem.

6 komentarzy:

  1. Mrrr, serowy makaron i brokuły to dla mnie idealne połączenie. A jeszcze jak jest makaron, to w ogóle biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste a takie pyszne :) Sama często przygotowuję podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste. wspaniałe. pyszne.
    i czego tu chciec więcej? chyba tylko lampkę wytrawnego wina.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne jedzonko:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię makaron i brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też lubię takie połączenie! I lubię tez ser, który się lekko topi :)

    OdpowiedzUsuń