Powered by Jasper Roberts - Blog

10/27/2010

Tarta z migdałowym nadzieniem i gruszkami



Ostatnio co prawda było na love affair on a plate trochę deserów, ale ten który przygotowałam dzisiaj jest wyjątkowo pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gruszki i migdały stanowią idealną parę. Przyrządzenie tarty jest bardzo proste - wystarczy zblenderować składniki nadzienia i dodać pokrojone gruszki.

Gotowe kruche ciasto lub przepis stąd

Nadzienie:
300 g płatków migdałowych lub migdały bez skórek
jajko

łyżka mąki
7 łyżek cukru brązowego

6 łyżek miękkiego masła

kilka łyżek amaretto (niekoniecznie)


3 gruszki

Składniki nadzienia zmiksować za pomocą blendera, wyłożyć na podpieczony spód tarty. (Spód tarty podpiekać przez 15 minut w 180 stopniach). Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć pestki i położyć na migdałową masę. Piec przez 40 minut w 180 stopniach.



7 komentarzy:

  1. Bardzo kuszaca, przede wszystkim te gruszki pieknie pokroilas i ulozylas. Niedlugo kilka dni wolnego, moze zrobie ...?

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy10/27/2010

    Wspaniała tarta. Połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. cóż za rozpustna rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam gruszek. Gruszki z migdałami, na ciepło... mmm rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne sa te kawałki gruszek zatopione w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy10/29/2010

    Super! Wygląda pysznie i na gruszki mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  7. taka pysznie delikatna jest..

    OdpowiedzUsuń