Powered by Jasper Roberts - Blog

8/11/2010

Fioletowy sernik na zimno



Bardzo lubię ten sernik za jego wygląd.  Dzięki zmiksowanym jagodom ciasto ma przyjemny fioletowy kolor. Owoce na wierzchu można polać galaretką.

Spód:
opakowanie herbatników owsianych lub pełnoziarnistych
2 łyżki brązowego cukru
pół kostki masła
 
Masa:
40 dag twarogu śmietankowego
pół opakowania żelatyny (25g)
250 ml śmietany kremówki
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki jagód lub borówek
Wierzch:
jeżyny, borówki

Herbatniki pokruszyć w misce, dodać cukier i roztopione masło. Dobrze wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, piec 15 minut w 180 stopniach. Żelatynę wsypać do małego garnka, zalać ją 1/4 szklanki wody i po 10 minutach rozpuścić na małym ogniu (w razie konieczności dodać więcej wody). Odstawić. Twarożek i śmietanę miksować przez chwilę, dodać cukier i owoce. Nie przerywając mieszania wlać ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, wlać masę na podpieczony spód. Posypać owocami i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.


1 komentarz:

  1. Anonimowy8/26/2010

    Zrobiłam dokładnie wg przepisu, a na koniec posypałam jeszcze delikatnie cukrem pudrem (jeżyny były dość kwaśne) wyszło przepyszne! Wszystkim bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń