Włoskie klimaty.
Ciasto na pizzę:
szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
pół łyżeczki cukru i soli
3/4 szklanki z ciepłą (nie gorącą) wodą.
szklanka mąki
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
pół łyżeczki cukru i soli
3/4 szklanki z ciepłą (nie gorącą) wodą.
Do miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki, wymieszać, przykryć ścierką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i uformować kule. Ciasto będzie trochę rzadkie ale nie należy się tym przejmować. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 min.*
Sos:
koncentrat pomidorowy lub puszka pomidorów bez skórki
łyżka oliwy
oregano, bazylia
sól
suszone pomidory (niekoniecznie)
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Blachę wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć na nią ciasto. Rozsmarować sos i ułożyć dodatki:
mozzarelle
usmażoną i pokrojoną pierś kurczaka z dodatkiem sosu barbeque
paprykę
czerwoną cebulę
mini kolby kukurydzy lub kukurydzę z puszki
świeżą bazylię
parmezan
Piec 30 - 40 min.
*można użyć gotowego, surowego ciasta na pizzę. Do kupienia w supermarketach, zazwyczaj obok działu z pieczywem. Wystarczy je tyko rozwałkować, polać sosem i dodać resztę składników.
Hey, that looks pretty darn delicious!
OdpowiedzUsuńThanks :)
OdpowiedzUsuń