Dziś pewna wariacja na temat jaj. Do tego przepisu świetnie nadają się jajka przepiórcze, kurze też oczywiście są dobre, ale ze względu na ich wielkość trzeba przy wbijaniu uważać aby nie uszkodzić żółtka.
chleb tostowy jajka
papryka
sól, pieprz
Paprykę umyć, pokroić w poprzek i usunąć pestki. Podsmażać na patelni z obu stron przez minutę. Jajko wbić do środka papryki , posolić i popieprzyć. Ułożyć na tostach.
Robiłam kilka razy takie jajka (używałam kurzych)i dlatego mam dwie dobre rady: plaster papryki powinien być dość gruby, inaczej jajko się nie zmieści (im mniejsza papryka, tym grubszy;) Poza tym lepiej najpierw podsmażyć paprykę z obu stron, a dopiero potem wbijać. Po obróceniu warto ją "docisnąć" do patelni, bo bywa, że biało wycieka pod papryką. I można dorzucić różne ozdoby, np groszek albo kapary.
OdpowiedzUsuńWłaśnie to robię. Trochę mi się powylewały te jaja, ale nie wygląda jakoś tragicznie i póki co jestem zadowolony;)
OdpowiedzUsuńCudne są te jaja! Zapisuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Niby zwykłe jajko a jak dekoracyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ekstra są te jajka!
OdpowiedzUsuń