Powered by Jasper Roberts - Blog

8/26/2010

Jajka sadzone w papryce




Dziś pewna wariacja na temat jaj. Do tego przepisu świetnie nadają się jajka przepiórcze, kurze też oczywiście są dobre, ale ze względu na ich wielkość trzeba przy wbijaniu uważać aby nie uszkodzić żółtka.

chleb tostowy
jajka

papryka

sól, pieprz

Paprykę umyć, pokroić w poprzek i usunąć pestki. Podsmażać na patelni z obu stron przez minutę. Jajko wbić do środka papryki , posolić i popieprzyć. Ułożyć na tostach.

5 komentarzy:

  1. Anonimowy8/26/2010

    Robiłam kilka razy takie jajka (używałam kurzych)i dlatego mam dwie dobre rady: plaster papryki powinien być dość gruby, inaczej jajko się nie zmieści (im mniejsza papryka, tym grubszy;) Poza tym lepiej najpierw podsmażyć paprykę z obu stron, a dopiero potem wbijać. Po obróceniu warto ją "docisnąć" do patelni, bo bywa, że biało wycieka pod papryką. I można dorzucić różne ozdoby, np groszek albo kapary.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie to robię. Trochę mi się powylewały te jaja, ale nie wygląda jakoś tragicznie i póki co jestem zadowolony;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne są te jaja! Zapisuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Niby zwykłe jajko a jak dekoracyjnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę ekstra są te jajka!

    OdpowiedzUsuń