Powered by Jasper Roberts - Blog

8/01/2010

Czekoladowe kule





Świetny pomysł na prezent!

tabliczka ciemnej czekolady
50 ml śmietany kremówki

3 łyżki brązowego cukru

łyżka masła


Czekoladę rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę dodać do czekolady wraz z cukrem, mieszać cały czas. Na końcu dodać masło. Masę wystudzić i włożyć do lodówki, aby stała się twarda. Formować kulki i obtaczać w kakao, pokruszonych pistacjach, orzechach włoskich, cukrze pudrze etc. Do masy można dodać alkohol, np. amaretto.

2 komentarze:

  1. Anonimowy8/02/2010

    A ile trzeba ać wody na jedną tabliczkę czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  2. Do połowy garnka, poczekać aż się zagotuje i położyć na to miskę z połamaną czekoladą w środku. Można też użyć garnka z grubym dnem i wrzucić czekoladę bezpośrednio do środka, bez wody. Chodzi o to żeby czekolada się nie przypaliła.

    OdpowiedzUsuń