Powered by Jasper Roberts - Blog

8/24/2010

Faszerowane pomidory



Farszem można wypełnić dowolne warzywa: kabaczki, cukinie, bakłażany lub papryki. Ponieważ sezon pomidorowy w pełni, ja postanowiłam użyć pomidorów.

6 twardych pomidorów  
torebka ryżu 
garść natki pietruszki 
świeże zioła (bazylia, tymianek)  
ząbek czosnku sól, chili 
25 dag mięsa mielonego  
czerwona cebula
 
Mięso usmażyć na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, zioła i ugotowany ryż. Wymieszać, doprawić solą i chili. Pomidory umyć, odkroić wierzchy, wydrążyć. Miąższ dodać do usmażonego mięsa. Farszem napełnić pomidory, piec w naczyniu żaroodpornym przez 35 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz